Najbolja hrana za dojilje

prehrana za dojilje

Period kada se žena treba više paziti i tako čuvati svoje i djetetovo zdravlje ne odnosi se samo na devet mjeseci i trudnoću, nego i na vrijeme kada žena doji. Postoje savjeti za žene koje bebe hrane svojim mlijekom, a jedni od njih obuhvaćaju i najbolju hranu za dojilje.

Dojilje bi kao i trudnice trebale posebno paziti koju će hranu konzumirati i isto tako izbjegavati velik broj lijekova, koji bi mogli naškoditi djetetu putem majčinog mlijeka. Jasno je da sve žene koje se odluče na dojenje trebaju biti svjesne kako tijekom dojenja vrijede skoro ista pravila kao i tijekom trudnoće.

Dok je beba mala i njena prehrana se u cijelosti oslanja samo na majčino mlijeko, treba pripaziti na namirnice koje se unose u organizam i čine većinu prehrambenih navika.

Kako bi majka imala dovoljno mlijeka i tako djetetu osigurala najbolju prehranu na početku njegova života, potrebno je u prehranu uključiti namirnice koje će potaknuti proizvodnju mlijeka tijekom noći kada su podoji rjeđi. Radi se o mliječnim proizvodima poput jogurta, kefira i mlijeka, potrebnih svakoj dojilji zbog povećane potrebe za kalcijem.

Mliječni proizvodi nisu jedino što dojiljama treba. Ne treba zaboraviti na svježe voće i povrće koje će pružiti dovoljnu količinu minerala i vitamina. Ženama koje doje važne su i namirnice bogate složenim ugljikohidratima, a s kojima će isto doći do povećane proizvodnje mlijeka.

Namirnice kao što su smeđa riža i kukuruzna krupica pružit će organizmu osjećaj sitosti i normalizirat će rad probave. Ne treba zaboraviti na vitamine iz B skupine koji će doprinijeti boljoj proizvodnji mlijeka. Njih ima najviše u zelenom povrću, orašastim plodovima, bijelom mesu, ribi, špinatu, jetricama i krumpiru.

Želite li pojesti fini ručak s hranjivim i korisnim sastojcima možete uzeti nekoliko šnita slanine i lagano prepržiti na tavi.  Potom se dodaje mrkva koju ste prethodno naribali i malo svježeg sira, sve se dobro promiješa i na kraju doda tjestenini te stavi u pećnicu na 170 stupnjeva dok se lagano ne zapeče. Obrok je hranjiv i ukusan.

Za večeru se možete počastiti kombinacijom mlijeka i palente. Treba pronaći namirnice koje vam najbolje odgovaraju i s njima obogatiti prehranu tijekom perioda dojenja.

Autor: S.Š., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock