Kada putovati u trudnoći

trudnica s kovčegom

Trudnoća je zaista drugo stanje u kojem ste ponekad ograničeni raditi stvari koje ste radili prije trudnoće, dok s druge strane dobivate tolike čari koje niste imale. Putovanje je jedno od njih. Mnoge trudnice ne mogu ići na daleka putovanja zbog tegoba koje ih pogađaju, dok se neke osjećaju odlično pa si ni ne uskraćuju putovanje.

Ako putujete izbjegavajte to u prvom tromjesečju, jer je prvo tromjesečje kritično zbog mogućeg pobačaja koji se javlja upravo u prvim mjesecima trudnoće. Potrebno je da plod ojača pa se preporučuje putovanje tek u drugom tromjesečju.

Neke trudnice prva tri mjeseca imaju grozne mučnine, krvarenja pa svakako nisu sposobne za putovanja i ginekolog im to nikako ne bi preporučio. Slušajte savjete ginekologa i znakove svog tijela. Ako mislite da ne možete izdržati neki put, nemojte riskirati.

Izbjegavajte duga putovanja na dalje destinacije. Trudnice jako vole putovanja na more i to se svakako preporučuje, ali destinacije koje su bliže. More djeluje opuštajuće na trudnicu, a plivanje se itekako savjetuje. Najbitnije je da izbjegavate sunce i provodite što manje vremena na suncu.

Kada uđete u zadnje tjedne trudnoće izbjegavajte bilo kakva putovanja. Zadnji tjedni trudnoće su najteži zbog bolova u leđima, veličine trbuha i putovanja vam nikako neće biti ugodna i udobna. Također možete prijevremeno roditi pa izbjegavajte destinacije koje nemaju liječnika na dohvat ruke.

Putovanja zrakoplovom izbjegavajte u zadnjim tjednima. Ako putujete prema moru autom, ponesite jastuk da bi vam putovanje bilo što udobnije. Stavite ga ispod glave ili u predjelu leđa da bi sjedenje prošlo što bezbolnije. Ako su vam potrebne pauze u vožnji, svako malo stanite i ispružite noge. Uvijek pored sebe imajte tekućine. Pijete puno vode, ona je najzdravija i najpoželjnija u trudnoći.

Pokušajte izbjegavati putovanje autobusom, zbog skučenosti prostora i nemogućnosti komocije. Uvijek kraj sebe osim vode imajte nešto za pojesti u slučaju da ogladnite. Neka su vam destinacije za putovanja provjerene po pitanju medicinske skrbi. Izbjegavajte velike vrućine i izlaganja suncu. Uvijek kraj sebe imajte zdravstvenu iskaznicu i sve dokumente o praćenju trudnoće da u rizičnim slučajevima imate sve nadohvat ruke.

Ako putujete na more nemojte pretjerati s plivanjem, za vrijeme najvećeg sunca budite u hladu i uvijek kraj sebe imajte vode da se osvježite.

Autor: M.Š., Foto: I. Quintanilla/Shutterstock