Mjesečeve mijene

mjesečeve mijene

Mjesečeve mijene su posljedica okretanja mjeseca oko zemlje. Takvo se kretanje može pratiti svaki dan prilikom čega je moguće uočiti putovanje mjeseca od zapada prema istoku u istom pojasu kao sunce. Pomicanje mjeseca utječe i na međusobni odnos položaja zemlje, mjeseca i sunca.

Mjesečeve mijene

Znate li da mjesec nema svoje svjetlo? Njegova površina može odbiti sunčevu svjetlost pod različitim kutevima, a ovisno pod kojim kutem za vrijeme jednog mjeseca promijeni se osam faza kao što su:

  • tamni ili balzamički mjesec
  • novi ili mladi mjesec – faza mladog mjeseca smatra se najboljom kada je u pitanju novi početak u životu
  • zadnja četvrt
  • srpoliki mjesec
  • raspršeni mjesec
  • puni mjesec – zahvaljujući njemu imamo priliku biti sigurniji u sebe, otvoreniji prema drugima i hrabriji
  • grbavi mjesec
  • prva četvrt

Upravo se mladi i puni mjesec smatraju najutjecajnijim trenucima ciklusa, budući da se radi o razdoblju u kojem energija može dosegnuti vrhunac. Za razliku od njih, posljednja osma mijena nas vraća introspekciji, tromosti i priprema za novo poglavlje u životu.

Pomrčina mjeseca

Dok se za vrijeme punog mjeseca javljaju pomrčine mjeseca, za vrijeme mladog se javljaju pomrčine sunca. Bez obzira što nisu uvijek vidljive svima, svake godine se dogode dvije vrste pomrčine. One se smatraju katalizatorima evolucije i revolucije.

Do pomrčine mjeseca dolazi kada se mjesec nađe u Zemljinoj sjeni, što se može dogoditi samo u vrijeme kada se mjesec nalazi preko puta sunca. Ako je u potpunosti prešao u Zemljinu sjenu, to je onda potpuna pomrčina.

Ukoliko samo dio površine mjeseca zalazi u Zemljinu sjenu, to se naziva djelomičnom površinom. Mjesec koji prolazi kroz polusjenu upućuje nas na pomrčinu u polusjeni.

Promjene koje se dogode za vrijeme pomrčine mogu imati trajne posljedice. Neovisno o tome što se dogodi za vrijeme pomrčine, sve to svakoga od nas može potaknuti na pomicanje granica.

Utjecaj mjeseca na čovjeka

Mjesečev ciklus može utjecati na probleme sa spavanjem, menstruaciju i plodnost. Pokazalo se da ni samoubojstva, zločini te prometne nesreće ne mogu pobjeći utjecaju mjeseca.

Bez obzira na mogućnost utjecaja, dosad nije bilo moguće dokazati povezanost između ljudske reproduktivnosti kao i mjesečevog ciklusa. To je na svakom čovjeku da odluči hoće li prihvatiti utjecaj koji lunarni ciklus ima na naš život.

Pun mjesec predstavlja samo jednu od mijena, a njeno razumijevanje kao i poznavanje ostalih mjesečevih faza može pomoći isplanirati važne trenutke u važem životu, kao što je vrijeme planiranja trudnoće i proces mršavljenja.

Budući da ciklus utječe na kreativnost kao i plodnost, razdoblja koja se odnose na njegov rast utjecat će pozitivno na organizam čovjeka.

Postoji supermjesec i mini mjesec. Kako mjesečeva orbita predstavlja eliptičan krug oko zemlje koji je s jedne strane blizu Zemlji, zaključak je da udaljenost između zemlje i mjeseca varira. Kada je blizu zemlje tada se govori o supermjesecu.

Kada je mjesec najudaljeniji od zemlje, to se zove mini mjesec, a upravo je u to vrijeme najslabiji utjecaj na ljude i prirodu. Postoje narodna vjerovanja po kojima takav mjesec može utjecati na prirodne katastrofe.

Sami procijenite koliko vanjski faktori mogu utjecati na ono što se događa u vašem životu, a koliko toga ovisi o vama samima.

Autor: S.Š., Foto: IKO/Shutterstock