Masala čaj

Masala_Chai

Masala čaj je autohtoni čaj Indije kojeg možete na ulicama toga grada naći na svakom koraku. Sadrži mješavinu crnog čaja, različitih aromatičnih začina te je kuhan u vodi i mlijeku.

Masala_Chai

 

Ako biste prolazili ulicama vjerojatno bi primijetili kako bi vam ga nudili brojni ulični kuhari, ali i prodavači čaja. Mješavina začina koji se koriste za čaj je u svakom kutku Indije različita i ona se mijenja čak i od obitelji do obitelji.

On se često pije i umjesto kave zbog teina u crnom čaju, a okus mu može uvijek biti različit. Zavisno od količine i vrste začina, mlijeka, vode, ali i samog crnog čaja.

Masala čaj ili indijski čaj pije se i zbog zdravstvenih blagodati na organizam. Tako ovaj ukusan napitak možete popiti ako imate problema s probavom i radom crijeva jer će smanjiti nadutost i olakšati je. Potiče metabolizam pa bi vam mogao biti koristan kod smanjenja kilograma. Ovaj čaj pijte i umjesto kave jer će vas u taj čas razbuditi i povećati vam koncentraciju. On podiže imunitet i daje energiju i poletnost. Ako ste napeti i pod stresom, ljekovita mješavina ovog čaja će vas umiriti.

Najbolji sastojci koji idu u korak s Masala čajem su svakako mlijeko na kojeg morate obratiti pozornost. Birajte uvijek ono punomasno jer će dodatno obogatiti okus ovog čaja. Ako želite, umjesto kravljeg mlijeka možete mu dodati biljno mlijeko. Preporučuje se rižino ili bademovo mlijeko jer najbolje pašu uz Indijski čaj. Volite li slatke napitke, čaj zasladite zdravijom varijantom zaslađivača. Koristite med ili smeđi šećer, a izbjegavajte onaj bijeli rafinirani.

Pošto je ovaj čaj u svakom dijelu Indije različit, njegov okus i miris prilagodite sami po želji. Ipak, on bi obvezno trebao sadržavati začine cimeta, klinčića, muškatnog oraščića, đumbira i kardamoma. Ako ne volite ili nemate neki od ovih začina, ništa zato. Upotrijebite samp začin kardamom koji je specifičan za ovaj čaj pa tako i obvezan.

Masala čaj

Pomiješajte jednu šalicu vode i dvije šalice mlijeka te ih zajedno zakuhajte. Dodajte im 4-5 vrećica crnog čaja i začine po želji. Možete dodati štapić cimeta, par klinčića i jednu malu žličicu kardamoma. Tako sve zajedno kuhajte oko 5 minuta. Želite li intenzivnije okuse i mirise u čaju, kuhajte ga malo dulje kako bi začini pustili arome. Obvezno čaj redovito miješajte jer će tako dobiti posebnu teksturu. Na kraju zasladite po želji. Masala čaj možete pripremiti i rooibos čajem koji je dobar izbor za opuštanje u večernjim satima jer nema teina.

Ovaj specifičan Indijski čaj osvaja svojom aromom i začinima te mu tako daje bogate okuse i mirise koji će vas osvojiti. Podsjeća zbog svoje slatkoće na Božićno vrijeme jer je slatkast i mirišljav pa je idealno sredstvo kojim ćete se ugrijati za hladnih zimskih dana.

Autor: M.L., Foto: Miansari66/Wikimedia