Kako liječiti anksioznost prirodnim putem

anksioznost

Tjeskobu ili anksioznost definiramo kao stanje strah zbog nekog razloga ili opasnosti. Ona dovodi do stresa i sve veće uznemirenosti. Oboljele osobe mogu biti svjesne tog straha, ali i ne moraju, on može biti zatomljen duboko u njima.

Javlja se nemir, osoba je neraspoložena, a može doći čak i do fizičkih simptoma kao što su znojenje, bol u prsima, povišen puls, proljev i drugo.

U glavi se javljaju misli koji dovode osobu do misli o katastrofi ili stalnom strahu od najgoreg. Intenzitet anksioznosti može varirati od slabog kada osjećamo samo manju zabrinutost pa sve do jakog koji izaziva užas i stravu u tijelu. S vremenom takve osobe više nisu u stanju normalno funkcionirati. Tjeskoba može dovesti i do raznih fobija kao što je npr. strah od zatvorenog prostora (klaustrofobija).

Iako možda mislite da se nikako ne možete izvući iz ovih stanja, postoje biljke koje vrlo uspješno liječe anksioznost.

Gorka naranča

Opušta živce i koristi se kod nesanice. Puna je vitamina i minerala, pogotovo vitamina C. Za čaj se koriste osušeni cvjetovi. Uzimajte svaku večer prije spavanja šalicu ovog čaja za bolji i mirniji san. 200 grama cvjetova prelijte sa 1,5 dcl vode.

Lavanda

Lijepog i intenzivnog mirisa, ova biljka ima veliku ljekovitu vrijednost. U sebi ima umirujuća svojstva što djeluje pozitivno kod liječenja anksioznosti i njezinih stanja kao što su depresija ili nesanica. Popijte 4 šalice čaja na dan između obroka, a čaj pripremite tako da 3 grama cvjetova potopite u 2 dcl vode i ostavite da djeluje 10 minuta.

Gospina trava

Oduvijek se koristi za liječenje anksioznih poremećaja i nemira. Njezine tvari potiču serotonin u ljudskom tijelu. Daje nam energiju, dobro raspoloženje i smanjuje negativne učinke stresa. Možete je uzimati u obliku kapsula ili čaja.

Lipa

Ova biljka pomoći će kod nesanice i blage vrtoglavice tako da će smiriti tijelo. Postepeno smiruje živce i organizam se oslobađa psihičkih napora. Važno je naglasiti da je potreban oprez kod dugotrajnog konzumiranja jer bi mogao izazvati probleme sa srcem. Pijte po 1 šalicu navečer prije spavanja. Samo 5 grama cvijeta bit će dovoljna za litru vode.

Postoje mnoge biljke koje mogu smiriti stanje anksioznosti. Pokušajte s nekima od navedenih i one će smanjiti stres u organizmu. Osjećat ćete se psihički bolje i simptomi anksioznosti će nestati.

Autor: M.L., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock