Maldivi, raj na zemlji

plaža na maldivima
Plaža na Maldivima, Foto: Martin Valigursky/Shutterstock

Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od velikog broja otoka od čega je barem njih 200 naseljenih, dok se preostali dio koristi za turizam. Službeni jezik Maldiva je Divehi indoeuropski jezik, a službena religija je Islam. Gospodarstvo što nije teško zaključiti, temelji se na turizmu i gospodarstvu. Kada se govori o narodu koji tamo živi tada ne možete navesti samo jedan, njih je 8, a uključuju Arape, Britance, Gudžarate, Malajce, Malayale, Singaleze i Tamile.

Za Maldive se može reći da su praktički raspršeni preko Ekvatora.

Zašto su toliko fascinantni?

Pored toga što su to mali otočići i što večinu čini ocean, oni pružaju jedinstvenu i prekrasnu prirodu. Otoci rijetko dostižu visinu od 2 metra. Prekriveni su prekrasnim palmama, bijelim pješčanim plažama, tirkiznim lagunama i nezaobilaznim koraljima.

Klima je tropska. Prosječna temperature je između 29 i 32 stupnja. Vrijeme koje se preporuča za odlazak na Maldive je od studenog do Uskrsa.

Kada se spominju domaćini trebate znati da su izrazito gostoljubivi, a pogotovo u glavnom gradu Male koji je isto tako zanimljiv zbog mješavine tradicionalne i moderne kulture, starije generacije podliježu starijim običajima, a mlađi se priklanjaju zapadnoj kulturi kao svugdje u svijetu.

Dakle na Maldive treba ići naviše zbog prekrasne prirode, mira i blaženstva koje postižete boraveći na tim malim otocima, zbog najboljih lokacija za ronjenje te prvog i jedinog podvodnog welnessa na svijetu.

Ono što biste treabali izbjegavati je potrošnja van pansiona, jer su cijene da vas glava zaboli, švercanje koralja preko granice, izloženost suncu te plivanje između otoka zbog jakih struja.

Što se tiče zdravstvenih nedoumica ako ih uopće imate, najbolje je posjetiti stranice WHO-a, Svjetske zdravstvene organizacije. Preporuča se prokuhavanje vode za piće te one za pranje zubi itd.

Što se tiče njihove valute, zove se rufija, jedna rufija ima 100 laari, dakle 1 EUR=16,22 MVR, s tim da se u ljetovalištima ne morate zamarati s valutom jer se sve usluge naplaćuju na račun sobe.

Zanimljivo je da davanje napojnica nije uobičajeno, čak se obeshrabruje turiste da ih ostavljaju. Što se tiče unošenja, zabranjeno je donijeti narkotike, pornografske materijale, oružje, alkohol, svinjske proizvode, pse i opasne životinje. Za sve lijekove morate imati recept.

Bitno je napomenuti da vam za Maldive treba viza koja traje 30 dana. Dakle tko može neka slobodno ode na jedno od mjesta za koje stvarno možete reći da je pravi raj na zemlji, doslovno.

Autor: S.Š.  Foto: Martin Valigursky/Shutterstock