Bora Bora, destinacija iz snova

bora bora
Bora Bora, Foto: Martin Valigursky/Shutterstock

Bora Bora izvorno se izgovara Pora Pora što u tahićanskom jeziku znači prvo rođenje, otok je koji spada pod Francusku Polineziju i nalazi se svega 260 km od glavnog grada Papeetea. Službeni jezik je francuski, ali među mlađim generacijama engleski je ipak dominantniji. Glavno je naselje Vaitape na zapadnom dijelu otoka od oko 4.000 stanovnika.

U 4. stoljeću otok prvi put naseljavaju Polinežani te je nakon otkrivanja James Cook 1977. godine organizirao putovanje Europljana. Od 1941.- 1946. godine Bora Bora postaje južnopacifička američka vojna baza, no nakon zatvaranja ipak je veliki broj vojnika sa obiteljima ostao živjeti na tom teritoriju.

Međunarodna i glavna zračna luka Motu Mute, kao prva u Francuskoj Polineziji izgrađena je tijekom rata. Na Tahitiju je druga zračna luka, a na Bori Bori treća poznata po tome da na žalost ne može primiti velike zrakoplove, ali svejedno popularno i frekventno mjesto turista.

Američki, japanski i talijanski turisti su među poznatijim posjetiocima, ali iz godine u godinu sve više mladih bračnih parova odlazi na medeni mjesec upravo na Bora Boru.

Kome ne bi bilo zadovoljstvo unajmiti bungalov i umjesto jutarnjeg tuširanja odmah se okupati u plavozelenoj laguni iz snova. Životinjski svijet koji tamo možete vidjeti neće vas ostaviti ravnodušnima. Izlazak i zalazak sunca najromantičniji je dio u kojem svaka osoba proživljava emotivno iscjeljenje duše.

Bora Bora poznata je po predivnoj prirodi, čistim plažama, koraljnim grebenima, kristalnim lagunama  i ostacima nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha Pahie i Otemanua visine do 727 metara.

Posebno je zanimljivo roniocima koji se ne mogu nadiviti podvodnom šarolikom i raznolikom svijetu. Jedna od turističkih atrakcija je hranjenje morskih pasa u pod velikom zaštitom profesionalaca.

Morska i kokosova jela njihove su prave delicije pripremljene na poseban način tako da ne smijete nikako odbit kušanje svega pomalo. Zaista trebate biti pravi gurman i to iskustvo doživjeti svim osjetilima.

Da bi odmor bio potpuno smiren, opuštajući i nezaboravan, nikako se ne preporuča prijevozno sredstvo automobilom, eventualno autobusom, ali i on je slabijeg intenziteta pa se zato savjetuju posjetiteljima biciklo kao idealno rješenje, ili možda najam električnih automobila.

Autor: S.Š. Foto: Martin Valigursky/Shutterstock