Ljekovitost nevena

neven

Neven je biljka koja ima izuzetno ljekovite sastojke listova i cvjetova zbog čega se naziva čarobnom biljkom. Radi se o jednogodišnjoj biljci koju krase narančasti latičasti cvjetovi. Zanimljivost cvjetova nevena je ta što su danju otvoreni, a noću i za vrijeme tmurnog vremena se zatvaraju. Ta se biljka naziva vjesnikom kiše jer ne otvara cvjetove u ranim jutarnjim satima kada dolaze kišne oborine.

Ljekovita svojstva nevena

Neven je od davnina poznat po ljekovitosti te je prepoznat kao biljka koja ima neprocjenjivu vrijednost, a listovi i cvjetovi nevena koriste se osušeni ili svježi. Osim toga, danas se neven koristi u obliku krema, gela, masti ili ulja.

Neven se najčešće koristi u dermatologiji, a kreme i čajevi od nevena su vrlo uspješni za liječenje i ublažavanje mnogobrojnih bolesti. S obzirom na to da neven ima protuupalno djelovanje vrlo je dobar kod zacjeljivanja rana.

Ova biljka je uspješna u borbi problema s urinarnim traktom, jetrom i bubrezima, a koristi se i u liječenju hepatitisa i virusa herpesa. Primjenjuje se i u liječenju upale crijeva, zatvora, proljeva i grčeva u trbuhu, a pomaže i kod menstrualnih bolova.

Čaj od nevena

Čaj od nevena se najčešće koristi za liječenje bakterijske ili virusne urinoinfekcije, a kreme i oblozi od nevena ublažavaju otekline, bol i opekline. Najveću pomoć neven pruža kod uboda osa ili pčela.

Krema od nevena

Krema od nevena je poznata za liječenje modrica, hemeroida, ispucalih usana i proširenih vena, a ljekovita svojstva su pospješivanje zacjeljivanja rana, liječenje hemeroida i proširenih vena, stimuliranje bubrega i jetre, sprečavanje infekcije mokraćnog trakta, antibakterijska i antiupalna djelovanja, ublažavanje uboda, oteklina, opeklina i uganuća, pomoć kod probavnih smetnji i učinkovitost u borbi protiv hepatitisa i herpesa.

Sadnja nevena

Sjeme nevena se sije u rano proljeće zato što su list i stabljika nevena otporni na hladnoću i mraz koji su prisutni u to doba godine. Nakon samo pet dana sjeme nevena proklija, a biljka raste brzo zbog čega se prvi cvjetovi očekuju već nakon 1,5 mjesec nakon sjetve.

Nakon sadnje biljku je potrebno redovito optrgavati od ocvalih cvjetova kako bi se spriječilo stvaranje sjemena. Berba cvjetova je u svibnju i traje sve do kasne jeseni. Najbolje vrijeme za berbu cvjetova je kolovoz jer su tada cvjetovi najkvalitetniji, a cvatnja je bogata.

Autor: A.Z., Foto: Javierme/Wikimedia