Kajenski papar

kajenski-papar

Jedan od najpopularnijih začina na svijetu je kajenski papar koji je odličan izvor minerala i vitamina, kalija, beta karotena, kalcija, vitamina A, C, E i vitamina B kompleksa. Kajenski papar se dobiva od ljutih papričica koje pripadaju istom rodu kao i čili i feferoni. Savjetuje se u svakodnevnu prehranu uvrstiti ovaj začin jer donosi niz prednosti za zdravlje.

Kako bi zaštitili svoje srce savjetuje se u šalicu vode dodati malo kajenskog papra kako bi se smanjio rizik od nastanka srčanog udara i srčanih bolesti, a odličan je i za bolju cirkulaciju krvi te prevenciju nakupljanja plaka u arterijama.

Osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka mogu smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova ako samo povećaju unos kajenskog papra u prehrani. Kajenski papar dobar je i za poticanje rada probavnog sustava jer su istraživanja pokazala kako kajenski papar potiče rad probavnog sustava, a učinkovitim se i pokazao za ublažavanje grčeva u području abdomena, plinova i žgaravice.

Smanjuje i rizik od nastanka raka jer glavni sastojak kajenskog papra kapsaicin ima moćno antikacerogeno djelovanje. Istraživanja pokazuju kako smanjuje rizik od nastanka raka gušteraće, pluća i prostate.

Potiče mršavljenje jer svakodnevnom konzumacijom kajenskog papra se može ubrzati rad metabolizma i potaknuti sagorijevanje masti. Kajenski će papar pomoći i smanjiti rizik od prejedanja te regulirati apetit.

Kao lijek kajenski papr se može koristiti kod smanjivanja i uklanjanja bolova, a posebno se može istaknuti kod mišićnih bolova. Ovaj začin zagrijava tkivo i portiče cirkulaciju zbog čega je dobar u uklanjanju bolova.

Ima vrlo dobro djelovanje i na probavu kao i na srce zbog čega se preporuča svima koji imaju kardiovaskularne i probavne probleme. Ako osoba ima problema sa začepljenosti nosa ili prehladom savjetuje se da popije čaj s kajenskim prahom koji će umanjiti probleme.

Mnogi kajenski papar koriste kao začin za razne recepte, a to je dobro jer je pun ljekovitih svojstava. Kada bi svi ljudi znali što sve ovaj začin liječi sigurno bi ga više koristili u svojoj prehrani. Kajenski papar se preporučuje za korištenje kod čišćenja dišnih puteva i pluća, ali i za mršavljenje, a može se dodati u sva jela koja se jedu ljuta te je jedan od najpopularnijih začina u meksičkoj kuhinji. Kajenski papar se može kupiti u svim trgovinama namirnicama, a najbolji je domaći kajenski papar.

Autor: A.Z., Foto: Unknown/Wikimedia