Alge za zdravlje

alge za zdravlje

Podvodne biljke alge mnogi nazivaju i morskim povrćem jer su jestive, a bogate su jodom, magnezijem fosfora, kalcijem, željezom i kalijem. Alge su odlične za zdravlje jer potiču detoksikaciju organizma, bogate su klorofilom, pozitivno djeluju na koštani sustav, uspješne su i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Alge za zdravlje

Najveća ljekovita svojstva algi su antibakterijsko djelovanje, pomoć u prevenciji raka, ublažavanje PMS-a, pojačavanje snage organizma i izdržljivosti, pomoć u borbi protiv dijabetesa, jačanje imuniteta, zaštita od virusnih infekcija i povećanje plodnosti.

Najcjenjenije i najpoznatije alge su spirulina, kelp, kombu, chlorella, alfa alga i wakame.

Spirulina alga

Spirulina je modro zelena alga koja raste u slatkim vodama i spiralnog je oblika. Bogata je mineralima, vitaminima i vlaknima te je odličan izvor minerala, beta karotena i proteina.

Štiti organizam od štetnih tvari, pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i regulira probavu.

Kelp alga

Kelp je smeđa alga koja brzo raste i ima gusto lišće, a koristi se za liječenje, u prehrani i kozmetici. Sadrži minerale i vitamine te je bogata biljnim vlaknima.

Štiti organizam od štetnih tvari, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, smanjuje razinu šećera u krvi, ima antikancerogena svojstva, pozitivno djeluje na imunološki sustav i snižava krvni tlak.

Kombu alga

Kombu je smeđa alga, a raste u hladnim morskim dubinama te je popularna u japanskoj kuhinji kao temeljac raznim vrstama juha.

Bogata je mineralima i vitaminima, a pozitivno djeluje na funkcije mozga i živčani sustav te pospješuje probavu. Snižava krvni tlak, jača krvne žile i pospješuje rad štitnjače i jetre.

Chlorella alga

Chlorella je slatkovodna zelena mikroalga, a sadrži veliku koncentraciju klorofila. Bogata je beta karotenom, mineralima, velikim brojem aminokiselina, proteinima, vitaminima i enzimima.

Jača imunološki sustav, pomaže u detoksikaciji organizma i uspješno regulira šećer i krvni tlak.

Alfa alga

Alfa alga raste u Kalmatskom jezeru te je bogata bjelančevinama, antioksidansima, enzimima, vitaminima i klorofilom.

Ima blagotvorni učinak na mozak i živčani sustav, štiti od radijacije, poboljšava koncentraciju, pamćenje i kreativnost.

Wakame alga

Wakame je smeđa alga koja raste u dubokim morima te je odličan izvor minerala i vitamina.

Bogata je antibakterijskim svojstvima, ublažava srčane tegobe, okrepljuje organizam, pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka i osvježava organizam.

Treba znati da zbog visoke koncentracije magnezija sprečavaju srčani udar i snižavaju visoki krvni tlak, reguliraju metabolizam, pročišćavaju krv te su odlične za mršavljenje.

Autor: A.Z., Foto: Benoît Prieur/Shutterstock