Anis

anis

Anis ili latinski Pimpinella anisum potječe s Bliskog istoka, a uzgajali su ga i stari Egipćani. Anis je danas rasprostranjen diljem svijeta i koristi ga se u kulinarstvu, kozmetici i u farmaceutskim tvrtkama.

Njegova ljekovita moć može se okarakterizirati u probavnim smetnjama, kod nadutosti, protiv grčeva, kod raznih upala, pomaže kod iskašljavanja, sprječava rast bakterija, te ima afrodizijačka svojstva.

Osjetite li da imate čudan zadah iz ustiju, dovoljno je uzeti par sjemenki, prožvakati ih, ispljunuti i zatim usta isprati vodom, to će ubiti bakterije u usnoj šupljini i omogućiti vam svježiji zadah. Ponavljajte to više puta na dan.

Malo sjemenki prokuhanih u vodi, pomoći će kod dojenčadi s pretjeranim grčevima, a preporučuje se uzimanje čaja od anisa i dojiljama koji će pospješiti stvaranju mlijeka, a i na bebu imati pozitivan učinak. Osim grčeva, anisov čaj će pomoći i kod štucavice malih beba.

Također anis djeluje i protiv menstrualnih bolova, te je dovoljno popiti par šalica na dan tog pripravka u obliku čaja. Anis se koristi i u borbi protiv glista kod male djece, jer pospješuje njihovo istjerivanje iz organizma, dok se anisovo ulje koristi u borbi protiv parazita i ušiju. Također anisovo ulje pomiješano s baznim uljem koristi se i kod iritacije kože.

Anisovo ulje koristi se i kod reumatskih tegoba, pospješuje cirkulaciju i smanjuje bolove, a pošto u sebi sadrži antiseptičko djelovanje, štiti manje rane da ne bi došlo do infekcije i djeluje kod bržeg zacjeljivanja istih.

Neka istraživanja pokazuju da anisovo ulje ima pozitivan učinak na epileptičke napade, jer djeluje smirujuće na živčani sustav u organizmu.

Za lijek se koristi samo sjeme anisa koji se prikuplja u jesen nakon cvatnje, zatim se suši i sprema na suho i tamno mjesto.

Postoji i zvjezdasti anis, koji ima ista svojstva kao i mediteranski anis, oba dva su slatkastog okusa, ugodnog mirisa, samo što zvjezdasti anis ima još jednu notu ljutine u sebi.

Želite li spremiti domaći liker od anisa, evo što morate upotrijebiti:

  • 250 grama šećera
  • 40 grama anisa
  • štapić vanilije
  • 1 litru domaće rakije (lozovača)

Anis usitniti u mikseru i dodati šećer i vaniliju, te uliti rakiju u staklenku i sve skupa pustiti oda odstoji 6 tjedana na tamnom mjestu uz povremeno miješanje. Nakon što je sve skupa odstajalo procijediti u filtrirane boce, zatvoriti i odložiti na tamno mjesto.

U kulinarstvu ćemo danas naći mnogobrojne recepte što u hrani, što u slasticama, a ne smijemo zaboraviti ni likere od anisa.

Autor: J.N., Foto: Fastily/Wikimedia