Laneno ulje za mršavljenje

lanene-sjemenke

Ulje dobiveno od samljevenih sjemenki lana zbog svojih djelotvornih svojstava nalazi primjenu i prilikom procesa mršavljenja. Alfa linolenska kiselina koja se nalazi u sastavu lanenog ulja potiče metabolizam sagorijevanja masti. Sagorijevanje masnoća osnovni je preduvjet za proces mršavljenja. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lanenom ulju su zdrave masnoće čiji redoviti unos u organizam potiče topljenje masnih naslaga.

Također, laneno ulje umanjuje apetit, a njegova redovita konzumacija stvara duži osjećaj sitosti. Smanjivanje apetita i osjećaj sitosti pomažu kod mršavljenja jer se smanjuje potreba za povećanim unosom hrane.

Osim toga, usporava probavne procese što pospješuje ravnotežu inzulina i šećera u krvi. Kada tijelo prekomjerno luči inzulin, dolazi do skupljanja masnoća u tijelu. Odmjerenom ravnotežom inzulina i šećera u krvi ubrzava se proces mršavljenja, a ujedno ima i pozitivan učinak na cjelokupno stanje organizma.

Svakodnevna konzumacija lanenog ulja (ili sjemenki lana) ubrzava metabolizam i ima pozitivno djelovanje na proces sagorijevanja masnoća u organizmu. Najbolji način kojim se potiče proces sagorijevanja masnoća je unos zdravih esencijalnih masnih kiselina koje su osnovni nutritivni sastojak ulja od lanenih sjemenki. Sagorijevanje masnih kiselina osnova je procesa mršavljenja, stoga se preporučuje odmjeren i redovit svakodnevni unos lanenog ulja.

Kako koristiti laneno ulje za mršavljenje

Laneno se ulje u prehrani i procesu mršavljenja može koristiti na različite načine. Hladno se može dodavati u salate i umake ili kao dodatak bilo kojoj vrsti smoothieja.

U procesu mršavljenja preporučuje se kombinacija lana i jogurta. Ovakva se kombinacija konzumira kako bi se ubrzao metabolizam, pospješila probava, a što naposljetku olakšava i proces mršavljenja.

Također, za mršavljenje je dobro kombinirati ulje sjemenki lana sa svježim posnim sirom. Željena se količina sira pomiješa s lanenim uljem (na primjer 4 žlice posnog sira i 1-2 žlice lanenog ulja). Takav je obrok izuzetno hranjiv, produžuje osjećaj sitosti, smanjuje apetit i pospješuje mršavljenje.

Laneno se ulje može i piti. U procesu se mršavljenja preporučuje jedna žlica ulja prije ili poslije doručka, ovisno o željama. Onima kojima okus lanenog ulja ne odgovara savjetuje se konzumacija ulja u soku ili čaju intenzivnijeg okusa. Iako se ulje neće stopiti s tekućinom, čaj ili sok poboljšat će okus lanenog ulja.

Ulje sjemenki lana isto se tako može konzumirati u obliku lanenog brašna i kapsula dostupnih u ljekarnama ili biljnim drogerijama. Najbolje je slijediti upute o konzumaciji koje se nalaze na pakiranju ili u dogovoru s ljekarnikom. Kapsule lanenog ulja konzumiraju se uz običnu vodu.

Ljekovita svojstva lanenog ulja

Lan je jedna od najstarijih biljaka u svijetu koja se u počecima koristila isključivo za proizvodnju tkanine, no s vremenom je lan našao široku primjenu. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama, aminokiselinama, vlaknima i raznim drugim nutrijentima. Sjemenke lana isto tako prirodni su izvor minerala poput kalcija, željeza, natrija, magnezija i kalija. Također sadrže vitamine B,C i E. Upravo zbog nutritivnog sastava, iz sjemenki se lana prešanjem dobiva laneno ulje koje ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.

U posljednje se vrijeme sve više otkriva ljekovitost i blagotvornost djelovanja lanenog ulja na ljudski organizam. Prije svega, efikasno je u vanjskoj primjeni, odnosno prilikom nanošenja na kožu. Koristi se za suhu i osjetljivu kožu, zacjeljivanje ožiljaka (ne smije se nanositi na otvorene rane), akne, opekline, upale, ekceme, psorijaze i dermatitis.

Također, ulje sjemenki lana ima široku upotrebu i za unutarnje procese u organizmu. Dokazano je njegovo pozitivno djelovanje na stanice raka, osobito na stanice raka dojke, jajnika i prostate. Pospješuje rad i funkcije mozga te preventivno sprječava pojavu moždane kapi. Smanjuje srčane tegobe i aritmiju srca, te smanjuje mogućnost pojave srčanog infarkta.

Pozitivno utječe na aterosklerozu, artritis i umanjuje bolove u zglobovima. Djeluje na hipertrofiju prostate, smanjuje simptome upale mokraćnog mjehura te preventivno umanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca. Dokazano je i djelovanje lanenog ulja na probavu, s obzirom na to da ima blaga laksativna svojstva, dok sjemenke lana imaju snažnije djelovanje od ulja.

Savjeti za čuvanje lanenog ulja

  1. Poželjno je da boca u kojoj se čuva ulje sjemenki lana nije prozirna jer sunčeve zrake mogu negativno utjecati na korisna svojstva ulja.
  2. Laneno ulje brzo postiže točku vrenja i postane užeglo, stoga držite laneno ulje u hladnjaku.
  3. Ulje nije pogodno za kuhanje jer prilikom obrade na visokoj temperaturi zdrave esencijalne masne kiseline mogu postati štetne.
  4. Preporučuje se odmjeren dnevni unos lanenog ulja jer prekomjerna konzumacija može dovesti do povećanja tjelesne težine.
  5. U slučaju korištenja određenih lijekova ili trudnoće, prije konzumacije lanenog ulja svakako se savjetujete s liječnikom jer konzumacija ulja može utjecati na određene skupine lijekova.

Laneno se ulje dobiva cijeđenjem zrelog sjemena lana. Bogato je omega-6 masnim kiselinama koje se nalaze i u drugim vrstama biljnih ulja, osobito u suncokretovom, kukuruznom i sojinom ulju. No, uz omega-6 masne kiseline, ulje sjemenki lana sadrži i omega-3 masne kiseline koje se najčešće mogu pronaći u nutritivnom sastavu riba sjevernih mora.

Uz omega-3 masne kiseline, sadrži i alfa-linolensku kiselinu koja se u organizmu pretvara u dugolančane masne kiseline. Ulje sjemenki lana osobito je blagotvorno upravo zbog toga što istovremeno sadrži i omega-6 masne kiseline i omega-3 masne kiseline. Pravilan omjer tih kiselina održava ravnotežu u organizmu i blagotvorno utječe na cjelokupno zdravstveno stanje.

Autor: B.D., Foto: Pezibear/Pixabay