Špek dijeta

panceta

Trener Nicholas Polo predstavio je dijetu tijekom koje će uživati svi mesoljupci. U špek dijeti dozvoljeno je jesti slaninu, meso, jaja, povrće i zdrave masnoće, a u 10 dana možete istopiti i do pet posto sala. No, pritom treba izvoditi kratke treninge snage te se odreći šećera, brašna i alkohola.

Špek dijeta traje 10 dana i u tom vremenu kombiniraju se proteini i masti koji pomažu kod mršavljenja. Trener Pole smatra da spoj proteina i masti s ugljikohidratima stvara masne naslage pa se stoga konzumiranje ugljikohidrata valja svesti na minimum, odnosno dozvoljeni su samo oni iz zelenog povrća.

Uz prehranu, važno je vrijeme posvetiti i treningu, i to kratim treninzima snage s utezima. Pole smatra da se takvim kratkim treninzima u trajanju od 20 minuta, četiri puta tjedno može brže gubiti masno tkivo od dugih kardio treninga (brzo hodanje, trčanje, bicikl). Prvi dan radite treninge za trbuh i noge, drugi dan tricepsi i prsa, treći dan trbuh i ramena i četvrti dan bicepsi i trbuh. Kardio treninzima dužim od 20 minuta, gubit ćete i mišiće.

Pomoći će i ispijanje zelenog čaja koji održava stabilne vrijednosti šećera u krvi, ali i voda koja smanjuje glad (2 litre vode dnevno). Osim zelenog čaja koji će ubrzati metabolizam i pomoći u razgradnji masnoća, odličan je i ginseng čaj. No, pripazite na količine. Nikada ne pijte više od pet šalica čaja na dan.

Ono što se ne preporučuje konzumirati su kruh, šećer, svi proizvodi od brašna i glutena te krumpir i riža jer imaju visoki glikemijski indeks. Konzumiranjem namirnica s visokim GI vrlo brzo nakon obroka ćemo ponovo osjetiti glad i potrebu za unosom sličnih namirnica, a sve to zbog naglog podizanja razine šećera u krvi te u kratkom vremenu i njegovog pada. Iako nisu svi ugljikohidrati isti, tijekom špek dijete je važno jesti najviše proteina i masti, a ugljikohidrate i škrob izbaciti.

Smanjite ili u potpunosti izbacite šećere. Izbjegavajte slastice i slatkiše te ograničite i unos voća, pogotovo onog koje sadrži puno šećera (smokve, banane, grožđe). Izbjegavajte i alkohol koji je prepun praznih kalorija, a tijelo na njega reagira tako da će prvo uzeti energiju iz alkohola, a ne iz hrane.

Za doručak se preporučuje jesti jaja i slanina. Možete birati jaja na oko ili omlet, ali važno je da iz obroka izostavite kruh. Dobra ideja za ručak je piletina, puretina ili losos uz povrće. Najbolji izbor je avokado. Za večeru pojedite sezonsku salatu s malo maslinovog ulja i odrezak po želji. Zdrave masnoće ćete najbolje unijeti maslinovim i lanenim uljem, a unos voća svedite na minimum.

Tijekom špek dijete koristite i dodatke prehrani. Iako je hrana najbolji izvor vitamina i minerala, tijekom restrikcije nećete uspjeti unijeti sve što je vašem tijelu potrebno. Uz redovito treniranje, važno je koristiti proteinske napitke kako ne biste osim masnoća, gubili i mišiće.

Isplanirajte unaprijed odlazak na dijetu i sve obroke kako ne biste posustali. Ako za vrijeme špek dijete odlazite na posao, isplanirajte i obroke koje ćete tamo jesti. Pripremite ih unaprijed i ponesite kako ne biste posegnuli za nezdravim varijantama.

Autor: M.L., Foto: kps79421/Pixabay