Dijeta 9 kilograma u 14 dana

odrezak-sa-sparogama

Zbog svojih djelotvornih rezultata, dijeta 9 kilograma u 14 dana sve je popularnija u svijetu. Kao što joj i ime govori, ova dijeta garantira gubitak od 9 kilograma u samo 14 dana. Upravo zbog toga spada u kategoriju brzih dijeta, a osigurava rezultate isključivo ako se striktno slijede pravila dijete i zadanog jelovnika. No, budući da se radi o izrazito rigoroznoj i restriktivnoj dijeti, valja prije svega biti oprezan!

Princip dijete je vrlo jednostavan. Dijeta donosi točno određen jelovnik po danima kojeg valja striktno slijediti kako bi se postigli najbolji rezultati.

Jelovnik po danima

Dan 1.

Doručak: 1 šalica crne kave bez šećera

Ručak: 2 kuhana jaja + kuhani špinat začinjen samo solju (može se jesti u neograničenim količinama)

Večera: 250 g bifteka, pečenog na 2 žlice maslinovog ulja i začinjenog solju + zelena salata koja se po želji može začiniti limunovim sokom/octom i solju (neograničene količine)

Dan 2.

Doručak: 1 šalica crne kave bez šećera + manje pecivo

Ručak: 250 g odreska na žaru + kuhane šparoge + zelena salata (s limunovim sokom/octom i soli, u neograničenim količinama) + voće po izboru

Večera: kuhana šunka (neograničene količine)

Dan 3.

Doručak: 1 šalica crne kave bez šećera + manje pecivo

Ručak: 2 kuhana jaja + 1 rajčica + zelena salata (s limunovim sokom/octom i soli, u neograničenim količinama

Večera: kuhana šunka (neograničene količine) + zelena salata (s limunovim sokom/octom i soli, u neograničenim količinama

Dan 4.

Doručak: 1 šalica crne kave bez šećera + manje pecivo

Ručak: 1 kuhano jaje + 1 kuhana mrkva ili repa + 10 dkg svježeg sira

Večera: jogurt (neograničena količina) + voće po izboru

Dan 5.

Doručak: 1 šalica crne kave bez šećera + naribana svježa mrkva ili repa (uz dodatak limuna)

Ručak: kuhana riba po izboru + 1 rajčica

Večera: 250 g odreska na žaru + zelena salata (s limunovim sokom/octom i soli, u neograničenim količinama

Dan 6.

Doručak: 1 šalica crne kave bez šećera + manje pecivo

Ručak: 250 g piletine na žaru (spremljene s najviše 2 žlice ulja i soli)

Večera: 2 kuhana jaja + svježa mrkva ili repa (neograničena količina)

Dan 7.

Doručak: 1 šalica čaja s limunom (bez šećera)

Ručak: 250 g odreska na žaru + salata (s limunovim sokom/octom i soli, u neograničenim količinama + voće po izboru

Večera: po želji odaberite večeru prema jelovniku prethodnih 6 dana

Isti jelovnik se ponavlja i idućih 7 dana dijete, prema istom redoslijedu i rasporedu.

Savjeti za uspješno držanje dijete

Prije donošenja odluke o držanju ove dijete, obavezno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom! Osobama koje imaju bilo kakve zdravstvene tegobe, ova je dijeta zabranjena. Ova se dijeta, zbog svoje restriktivnosti, ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Obvezan je unos najmanje 2 litre tekućine dnevno (vode, čaja ili limunade bez šećera). Alkohol i gazirana pića strogo su zabranjeni, kao i rafinirani šećeri i slatkiši bilo kakvih vrsta.

Salata, voće, svježa mrkva ili repa mogu se jesti u većim količinama (ne valja pretjerivati). Salata se može začiniti limunom ili octom i začinima po želji (ali umjereno).

U obrocima koji sadrže meso ili odreske, preporučuje se unos najviše 250 grama mesa. Za njihovu pripremu, smiju se koristiti maksimalno 2 žličice ulja (po mogućnosti maslinovog) i prstohvat soli.

Namirnice date u jelovniku ne mogu se mijenjati po vlastitom nahođenju, već ih se treba strogo pridržavati.

Nakon primjene ove dijete, mora proći minimalno 14 dana do novog provođenja dijete!

Uz provođenje ove dijete preporučuje se bilo kakva redovita fizička aktivnost.

Važno je napomenuti da izgubljeni kilogrami ovise isključivo o organizmu i disciplini. Svaki organizam je drugačiji, stoga će se i rezultati ove dijete razlikovati od osobe do osobe.

S obzirom na to da je dijeta restriktivnog karaktera, ona garantira siguran gubitak kilograma, no uspješnost dijete ovisi o samodisciplini i tipu metabolizma osobe koja ju provodi. Iskustva osoba koje su provodile ovu dijetu variraju, ovisno o njihovom organizmu i načinu života: fizička aktivnost, početna kilaža, kondicija, fleksibilnost organizma i tome slično. Prema rezultatima i iskustvima korisnika ove dijete, prosječna izgubljena težina iznosi od 4 do 6 kilograma, no neke su osobe skinule i više od 9 kilograma.

Budući da se tijekom dijete konzumira limitiran broj prehrambenih namirnica i da je ovaj režim restriktivnog karaktera, moguće je da se organizam odupre ovakvom režimu i da se pojave razne nuspojave poput malaksalosti, glavobolje, nervoze, proljeva i slično. Ako dođe do neke od navedenih nuspojava, potrebno je odmah prekinuti dijetu i savjetovati se s liječnikom! Isto je tako važno napomenuti da liječnici uglavnom ne podržavaju dijete ovakvog restriktivnog tipa jer one uzrokuju nagle promjene u organizmu. Liječnici osobito ne pružaju podršku naglom prelasku s ustaljenih prehrambenih navika na vrlo ograničen način prehrane, stoga imajte to na umu.

Također, ova dijeta donosi razne promjene u metabolizmu. S obzirom na to, kilogrami izgubljeni ovim načinom prehrane ne bi se trebali vratiti onog trenutka kad se osoba koja je provodila dijetu vrati starom načinu života i svojim prehrambenim navikama. Svakako se, nakon provođenja dijete, preporučuje umjerenost u jelu i piću, limitirani unos alkohola, gaziranih pića, rafiniranih šećera i slastica, kao i redovito bavljenje fizičkom aktivnošću kako bi rezultati dijete bili dugoročni!

Autor: B.D., Foto: RitaE/Pixabay