Želite smršaviti u 5 dana? Voćna dijeta je odgovor!

voćna dijeta jelovnik

Za samo 5 dana i do 4 kilograma manje? Da, to obećava voćna dijeta! Uz voćnu dijetu brzo ćete doći do vitke linije, a posebno ako birate niskokalorično voće. Stoga, ako brzo želite izgubiti koji kilogram viška, voćna dijeta može biti najbolje rješenje za vas!

Iako praktična i djelotvorna, voćna dijeta je i vrlo restriktivna pa je ne biste trebali držati dulje od tjedan dana. U protivnom bi mogla izazvati neke ozbiljne zdravstvene tegobe. Osim za skidanje kilograma, odlična je za čišćenje tijela od toksina pa se preporučuje jedan ili dva dana u tjednu držati dijetu s voćem, bez obzira na kilograme, kako biste se očistili od otrova.

Tijekom držanja voćne dijete, osim voća, možete jesti i sjemenke i orahe, a sve ovisi i o tome koliko voća jedete i o kojem je voću riječ. Uz voće, jedu se i ostale niskokalorične namirnice kojim biste trebali zadovoljiti dnevni kalorijski unos od oko 1500 kalorija.

Ova dijeta odličan je izbor za mršavljenje jer osim što čisti tijelo od toksina, osigurava mu velike količine antioksidansa, vitamina i minerala. No, ne zaboravite na proteine jer bi se u vašem tijelu u protivnom mogao dogoditi ozbiljan deficit bitnih nutrijenata. Predlažemo, osim orašastih plodova, i jaja i sir, koji su odličan izbor za niskokalorične proteine, jer voće je siromašno proteinima. Odlučite li se jesti samo voće, mogli biste tijelo dovesti do toga da se vaša mišićna masa počne smanjivati što znači da će vam biti teže i zadržati vitku liniju. Naime, svaki gram mišićnih vlakana ima zadaću da očuva vitku liniju i za vrijeme mirovanja.

voćna dijeta iskustva
Predlažemo uključivanje orašastih plodova, jaja i sira u vašu voćnu dijetu, jer su ovi sastojci bogat izvor niskokaloričnih proteina, što je važno s obzirom na to da voće sadrži malo proteina.

Prije nego što krenete na voćnu dijetu morate znati nekoliko važnih smjernica. Naime, ako biste jeli velike količine masnijeg voća i orašastih plodova, postoji mogućnost da biste vrlo brzo pojeli i previše kalorija u jednom danu, što znači da na kraju ne biste uopće smršavjeli. S druge strane, ako biste jeli samo niskokalorično voće kao što su lubenice, jabuke ili šumsko voće, došlo bi do mršavljenja, ali ono ne bi bilo dugog vijeka. Pošto ne biste unosili proteine, poslije nekoliko dana vaše uobičajene prehrane, kilogrami bi vam se mogli brzo vratiti.

Pravilna i zdrava voćna dijeta ne znači da tijekom cijelog dana jedete samo voće, jer osim ekstremnog gubitka težine koji nije zdrav, mogli bi se pojaviti i simptomi vezani za zdravlje, a to je manjak željeza, cinka, kalcija, vitamina B i D, a posebice vitamina B12 kojeg najviše ima u namirnicama životinjskog podrijetla.

Pošto svaka osoba ima svoj idealni dnevni kalorijski unos koji se razlikuje prema načinu života i aktivnostima, važno je da prije voćne dijete saznate koji je vaš. Svakako se ne preporučuje kalorijski unos ispod 1000 i 1200 kalorija na dan.

Predlažemo da ne pretjerujete u voću, već voće uključite u dvije do tri voćne užine tijekom dana ili u jedan voćni obrok na dan. Maksimalno pojedite do kilogram voća dnevno. Za doručak jedite žitarice s voćem, a za ručak kombinirajte meso s povrćem ili jaja. Za večeru je odličan izbor sir, salata od poveća ili jaja i meso. Takva, dobro uravnotežena prehrana puno je zdravija opcija i daje bolje dugoročne rezultate. Tijekom tog vremena uvijek možete odrediti jedan dan za čišćenje tijela tijekom kojeg ćete jedan ili dva obroka zamijeniti voćem.

U nastavku donosimo prijedlog jelovnika za pet dana. Ako ćete ga se pridržavati možete u pet dana izgubiti i do 4 kilograma.

voćna dijeta 7 dana
Voćna dijeta nudi petodnevni jelovnik bogat raznovrsnim voćem, osmišljen da potakne zdravo mršavljenje i detoksikaciju organizma.

Voćna dijeta: Petodnevni jelovnik

1. dan

Doručak: dvopek, voće i kava ili čaj
Ručak: kuhano jaje i kiselo mlijeko, voće
Večera: dva kuhana jaja, rajčica i krastavac i dva dvopeka

2. dan

Doručak: dvopek, voće i kava ili čaj
Ručak: dva kuhana jaja i kiselo mlijeko, dvopek i voće
Večera: 100 grama piletine, rajčica ili zelena salata, dvopek i voće

3. dan

Doručak: dvopek, voće i kava ili čaj
Ručak: kiselo mlijeko, povrće po želji i jedna voćka
Večera: 100 grama kuhane teletine, dvopek i voće

4. dan

Doručak: dvopek, voće i kava ili čaj
Ručak: 110 grama svježeg sira, dvopek i rajčica
Večera: 100 grama bijele ribe, blitva i voće

5. dan

Doručak: dvopek, voće i kava ili čaj
Ručak: 150 grama piletine, salata po želji i dvopek
Večera: jaje, kuhano povrće po želji

voćna dijeta plan ishrane
Voćna dijeta je sjajan način za unos vitamina i antioksidanata, održavajući tijelo osvježenim i punim energije.

Osjetite li između obroka glad, preporučuje se da pojedete niskokaloričnu voćku prema željama i mogućnosti. Dobar izbor je jabuka ili lubenica. Iako se radi o petodnevnom planu prehrane, možete ga provoditi sve dok ne postignete željenu težinu. I nakon provedene dijete preporučuje se zdrava i pravilna prehrana jer samo tako ćete biti sigurni da se skinuti kilogrami neće vratiti.