Koja hrana izaziva akne

koja hrana izaziva akne

Imate li čisto lice ili već duže vrijeme vodite borbu s prištićima, aknama i drugim nepravilnostima? Problemi s kožom ne počinju uvijek u doba puberteta oni se mogu javiti bilo kada, a uzrok tome ne moraju biti samo hormoni nego i način života, odnosno prehrana. Koja hrana izaziva akne?

Prištići i akne muče mnoge ljude, a zbog toga što mogu nastati zbog više razloga, važno je znati što u životu treba mijenjati kako bi se na vrijeme izbjegli ovi problemi ili kako bi se barem brzo mogli riješiti. Promjena životnih navika je prvi korak prema svladavanju tegoba s tenom, a odnosi se na prehrambene navike.

Koja hrana izaziva prištiće i akne, koje su to namirnice koje bi trebali izbjegavati svi s osjetljivom kožom? Na popisu namirnica koje uzrokuju prištiće i akne našao se bijeli kruh. Bilo bi dobro kada bi ga izbacili iz prehrane i umjesto njega konzumirali proizvode od cjelovitih žitarica. To se isto odnosi i na tjesteninu, birajte integralne proizvode s kojima nećete imati problema.

Mliječni proizvodi se nalaze na popisu omiljenih namirnica mnogih i zbog toga je teško zamisliti da bi ih se morali odreći, ali upravo su oni jedan od razloga zašto dolazi do kožnih tegoba. Ako ne možete bez mlijeka i drugih mliječnih prerađevina, možete smanjiti količinu koju svaki dan unosite u organizam.

Slatkiši su hrana koja isto izaziva prištiće, ali to ne znači da ih se trebate u potpunosti odreći, treba naći sredinu i paziti da ne pretjerate te da kolači, keksi i ostale poslastice ne postanu sastavni dio vaše prehrane i da u njima uživate svaki dan.

Pretjerana konzumacija alkohola nikada nije bila dobra jer pored ovisnosti i raznih bolesti koje uzrokuje, ujedno dovodi do problema na koži pa je tako jedan od uzroka pojave prištića i akni. Počastite se ponekad čašom dobrog vina i zaboravite na učestalo opuštanje uz žestice.

Želite li biti zdravi, lijepi i vitki, zaboravite na hranu koja se priprema u dubokom ulju kao i na proizvode koji u sebi sadrže aditive. Nije važna samo ljepota i čisto lice, podjednako je važno i da imate zadovoljavajuću kvalitetu življenja i da možete normalno funkcionirati.

Autor: S.Š., Foto: Christo/Shutterstock