Kako poboljšati rad probave

kako poboljšati rad probave

Znakovi da s radom probave nije sve u redu ponekad su “tihi i samozatajni”. Učestala stolica nije simptom da su crijeva čista od naslaga. Postoji mogućnost da se u predjelu debelog crijeva godinama nakupljala stara stolica, koja je skamenjena i ne možete ju probaviti. Važno je znati kako poboljšati rad probave.

Kako bi se trajno riješili stare stolice potrebno je određeno vrijeme. Stvaranje naslaga u crijevima dolazi zbog loše prehrane i konzumacije krivih namirnica. Naslage nastaju zbog konzumacije namirnica poput jaja, bijelog kruha, slatkiša, bijelog šećera, mlijeka, proizvoda životinjskog podrijetla, itd.

To je hrana koja se teže probavlja i njezini ostatci ostaju “zarobljeni” u debelom crijevu i tako stvaraju mnoge štetnosti za cijeli ljudski organizam. Naslage onemogućuju pravilan rad crijeva i dolazi do sprječavanja apsorpcije hranjivih tvari, a može doći i do trovanja organizma. Naslage stvaraju remećenje cirkulacije krvi. Mogu stvoriti ginekološke probleme i spolne probleme kod muškaraca.

Ako je debelo crijevo puno starih naslaga, ono stvara pritisak na druge organe poput jetre, krvnih žila, prostate i tako onemogućuje njihov pravilan rad. Štetni mikroorganizmi i paraziti iz naslaga mogu biti uzrok mnogih bolesti, upala, poremećaja…

Važno je imati normalan rad crijeva, jer “trajne naslage” mogu stvoriti mnoge bolesti koje mogu dovesti u pitanje ljudski život. Osim toga čovjeku onemogućava da obavlja osnovne životne aktivnosti.

Provjerite da li su vaša crijeva zdrava pomoću testa ciklom. Test ciklom je vrlo jednostavna metoda kojom se može vidjeti da li vaša crijeva rade normalno ili ih morate očistiti.

Tijekom jela konzumirajte salatu od sirove cikle. Ukoliko niste ljubitelj sirove cikle, pokušajte popiti cijeđeni sok od cikle. Dovoljne su dvije jušne žlice cijeđenog soka.

Vi ste ti koji se morate pobrinuti za svoje zdravlje. Maknite loše navike i uvedite one zdrave. Svako jutro pojedite što zdraviji doručak, u danu imajte pet malih obroka. Konzumirajte sirovo sezonsko povrće.

Smanjite konzumaciju žitarica i povećajte konzumaciju integralnih žitarica. Integralne žitarice i integralni proizvodi stvaraju unos biljnih vlakana koji pospješuju normalan rad crijeva i samim time će jetra kvalitetnije obavljati svoju funkciju.

Zdrava i redovita prehrana je obavezna. Vi ste odgovorni za svoje zdravlje. Uvedite promjene i vidjet ćete rezultate i osjećat ćete se puno bolje i zdravije.

Autor: M.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock