Kapanje vode iz slavine

kapanje vode

Kapanje vode iz slavine pored toga što smeta, može potrošiti više litara vode te promijeniti boju umivaonika. Mnoge zanima kako zaustaviti kapanje vode, a što je moguće riješiti uz pomoć kartuše ili brtve. Sve ovisi o tome radi li se o starijem ili novijem tipu slavine.

Kako bi bilo moguće zatvoriti ili otvoriti dotjecanje vode, kod modernih slavina će biti dovoljno okrenuti vreteno za četvrtinu kruga. U pitanju su jednoručne slavine gdje se vodeni protok regulira uz pomoć pomicanja keramičkih pločica koje se nalaze na kartuši.

Na starijem tipu slavine procedura je malo drugačija. Ovdje se okretanjem rukohvata slavine ujedno okreće i vreteno, a uz pomoć kojeg se zateže i otpušta pritisak brtve te se tako kontrolira protjecanje vode.

Kako zaustaviti kapanje vode? Potrebno je isključiti dovod vode do slavine tako što će se zavrnuti kutni ventil. Ako ga nema treba ispustiti vodu iz sustava. Slavina se odvrne kako bi iz cijevi istekla voda koja je ostala, a nakon toga se začepi umivaonik, da se tijekom popravka ne bi dogodilo da sitni dijelovi padnu u odvod.

Potrebno je ukloniti ukrasni čepić uz pomoć malog odvijača tako što će se odvrnuti vijak uz pomoć kojeg je rukohvat pričvršćen za slavinu.

Nakon što se ukloni metalna kapica, jednom rukom se primi cijev slavine, a drugom uz pomoć francuskog ključa odvrne se matica u smjeru suprotnom od smjera kazaljki na satu.

Kada se odvrne matica treba ukloniti donje vreteno. Ako je u pitanju jednoručna slavina, bilo bi dobro odnijeti je u dućan i kupiti zamjensku kartušu. Važno je napomenuti trgovcu radi li se o slavini za hladnu ili toplu vodu jer će o tome ovisiti hoće li kartuša ima otvor za vodu na desnoj ili lijevoj strani.

Svi koji imaju slavinu s gumenom brtvom moći će ju skinuti tako što će odvrnuti vijak ili samo iščupati brtvu te umjesto nje staviti novu.

Slavinu treba ponovno sastaviti i pustiti vodu. Ne treba biti zabrinjavajuće ako voda ne počne odmah curiti iz slavine. Vjerojatno će se čuti zvuk sličan klokotanju jer se zračni džepići pokušavaju probiti kroz vodu. Prije nego se krene u rješavanje problema treba provjeriti postoji li sav potreban alat.

Autor: S.Š., Foto: Orla/Shutterstock