Kako očistiti mrežicu za slavinu

voda istječe iz pipe

Mrežica za slavinu regulira smjer u kojem će ići voda pomiješana sa zrakom nakon što pustimo vodu i ona izlazi iz slavine. No, s vremenom, na mrežicu se nakuplja kamenac koji sprječava pravilno otjecanje vode. Što su naslage kamenca veće, to je funkcionalnost mrežice manja. Mlaz vode postaje nepravilan, a voda prska na sve strane. Osim kamenca, u području mrežice mogu se taložiti i tvrdokorne naslage prljavštine koje utječu higijenu i protok vode.

I dok se kamenac sa slavina lako može ukloniti prirodnim sredstvom za skidanje kamenca, neki s pojavom kamenca na mrežici misle da mrežicu moraju skinuti i zamijeniti je novom. No, i mrežica se vrlo lako može očistiti, a mi imamo najbolje rješenje kako će uz nekoliko poteza biti ponovo čista. Za samo nekoliko trenutaka vratit ćete njezinu funkcionalnost i neće biti potrebe za kupovinom nove.

Postupak čišćenja kamenca s mrežice slavine

Za početak, pronađite ravne plohe na završetku slavine koje se nalaze uz samu mrežicu. One pomažu da se slava slavine lakše skine.

Da biste odvrnuli glavu slavine, uzmite podesivi ključ ili kliješta (papagajke), obuhvatite glavu slavine i odvrnite je uz samo nekoliko poteza. Za ovo vam neće trebati velika snaga, a nakon što ste nekoliko puta odvrnuli glavu slavine, postupak lako možete nastaviti rukom sve dok je potpuno ne uklonite.

Glava slavine sastoji se od tri dijela, a to su:

  • mrežica
  • gumica
  • prsten glave

Kamenac se vjerojatno nakupio na svim dijelovima pa se savjetuje da svaki od njih odvojite i uronite u plastičnu čašu u koju ste ulili sredstvo za uklanjanje kamenca. Želite li kamenac ukloniti prirodno, poslužite se sredstvom za prirodno uklanjanje kamenca na bazi alkoholnog octa. Pomoći će vam i limunska kiselina ili čak i Coca Cola.

Ostavite da odstoji pola sata te provjerite rezultat. Ako je i ostalo tvrdokornijih naslaga, sada ćete ih vjerojatno moći lako ukloniti prstima.

Kada su svi dijelovi čisti od kamenca, spojite ih te završetak glave vratite nazad na slavinu. Pripazite da ste završetak glave dobro položili u navoje, jer u protivnom ih nećete moći dobro zavrnuti ključem.

Nakon što ste obavili ovaj jednostavan i lak posao trebali biste vidjeti veliku razliku. Kamenca više nema, a mlaz vode je pun, odnosno voda slobodno protječe kroz mrežicu.

Autor: M.L., Foto: Filaphoto/Shutterstock