Kako vježbati na orbitreku

vježbanje na orbitreku
Vježbanje na orbitreku, Foto: gorillaimages/Shutterstock

Budite se i osjećate se umorno i tromo. Ako se samo pokušate protegnuti vaše tijelo proizvede ne baš ugodnu simfoniju zvukova u rasponu od škripanja, preko grebanja, pa do pucketanja. Čitav dan pokušavate podići razinu energije raznim šećernim bombama koje pomažu nakratko i zatim vas naglim padom šećera ponovo tresnu o tlo niske energije.

Jeste li promislili zašto se ovo događa? Možda postoji problem u vašem životnom stilu koji nikako da sanirate. Ljudi obično misle da nemaju vremena za vježbanje, ali imate li vremena pravdati se da nemate vremena, to znači da nije istina da ne možete odvojiti nekoliko minuta dnevno kako biste se pobrinuli za svoje tijelo.

Prestanite s isprikama i krenite još danas u jednu posve novu avanturu. Sjedlilački način života neće vam donijeti ništa dobro u pogledu zdravlja zato morate stvoriti protutežu, staviti neki ulog i na drugu stranu vage. Ovo tijelo je samo vaše i vi kontrolirate njega, ne ono vas.

Ako se već dugo niste bavili nikakvom fizičkom aktivnošću nemojte odmah odlučiti otrčati maraton u naletu jednog od onih inspirativnih “Ovo je ponedjeljak od kojeg počinjem” trenutaka, jer biste tijelu mogli načiniti više štete nego koristi. Stvar kod koje mnogi početnici griješe je preopterećivanje tetiva i zglobova aktivnostima na koje oni nisu spremni.

Kao odlično rješenje nameće se Orbitrek. Ovo je sprava koja spada u skupinu sprava koje potiču cikličku aktivnost tj. isti pokret se ponavlja u pravilnim intervalima. Kako u nijednom trenu ovdje ruke i noge ne staju naglo ili ne udaraju o neku podlogu, već pokret fluidno teče nema nikakvog dodatnog opterećenja zglobova. Ovo će biti posebice bitno onima koji imaju zdravstvenih problema ili su pretrpjeli neku ozljedu.

No orbitrek je relativno skupa sprava pa stoga prije nego što se odlučite uložiti veliku količinu novca platite članarinu za jedan mjesec (znamo da imate karticu neke teretane u novčaniku) i iskušajte spravu na tih mjesec dana kako biste vidjeli odgovara li vam ovaj tip vježbanja.

Pokret se temelji na kombinaciji skijanja, hodanja i trčanja i možete podesiti intenzitet i težinu vježbe ovisno o tome kakve učinke želite postići. Vježbanje na orbitreku će podići broj otkucaja srca, napuniti vam krv kisikom, poboljšati cirkuliranje limfe koja eliminira toksine i općenito spaliti masti te izgraditi i očvrsnuti mišiće. Nadamo se da ćete pokušati i krenuti u svoje sretnije i zdravije sutra.

Autor: L.K., Foto: gorillaimages/Shutterstock