Kako vidjeti dobro u svemu i svačemu

Dobro i zlo, Foto: Verdateo/Shutterstock

Ponekad je vrlo teško vidjeti nešto dobro u ljudima, situacijama ili mjestima koja nisu točno po našem ukusu. U pravilu se usredotočimo na stvari koje ne volimo u našem životu i svu snagu usmjerimo na mijenjanje.

Naravno, nema ništa loše u tome što želimo život okrenuti na bolje, ali problem se pojavljuje ako svijet oko sebe promatramo isključivo na taj način.

Zaboravljamo da postoji i opcija prihvatiti i jesti sve ono što se nalazi na našem tanjuru bez prigovaranja i izbirljivosti. Ponekad ljudi imaju dosta toga u životu zbog čega bi trebali biti sretni, ali se koncentriraju isključivo na ono što je potrebno mijenjati i što im se ne sviđa.

Kako biste povećali životno zadovoljstvo morate, ako je potrebno i namjerno tražiti dobre stvari, te se usredotočiti na njih.

Koncept ovakve ideje je modernim ljudima teško prihvatiti jer im se čini kao da se od njih traži da ne napreduju i ne mijenjaju ništa u svome životu.

Ipak, pokušajte prihvatiti svoj život takav kakav je bez ikakve želje da išta mijenjate. Možda će vam trebati mnogo napora za to, ali probajte bar na trenutak, jer tek u takvim momentima možete istinski uživati u pravoj životnoj ljepoti.

Ako produžite takav osjećaj neko vrijeme uvidjet ćete da vam život ne stagnira i da se stvari ipak mijenjaju, ali u svoje prirodno vrijeme bez ikakvog forsiranja. Ako ipak postoje neke stvari koje trebate nužno mijenjati, prihvatite li ih prvo, preokret će biti lakši, a vi ćete imati dovoljno energije i volje za suočavanje.

U našoj, ciljno orijentiranoj kulturi, ne volimo vjerovati u smirenost, te se trudimo što više toga učiniti. Ali takva tendencija nas osljepljuje za dobre stvari koje imamo u životu i dobrotu koja leži skrivena negdje u dubini svega što nam se događa.

Zbog toga bar na trenutak zaboravite na negativnu percepciju i pokušajte vidjeti nešto dobro u svemu što vas okružuje. Isključite mozak i gledajte iz srca s većim razumijevanjem.

Duhovni učitelji oduvijek su pokazivali na srce kao središte naše svijesti, a nedavno su i zapadni znanstvenici pronašli određene dokaze koji idu u prilog ovoj tvrdnji. Ispada da srce ima svoj centar živčanog sustava, koji nije pod direktnom kontrolom mozga.

Pristupiti svijetu otvorenog srca znači da otvarate vrata većoj svijesti od svog vlastitog ega. Možda vam se čini kako je ovakav pristup dosta kompliciran, ali vrlo je jednostavno preći na ovakav način razmišljanja. Dovoljno je samo uključiti srce i isključiti mozak u pojedinim situacijama. S nešto vježbe, to ćete moći napraviti uvijek.

Ako otvorite svoje srce, to vas možda može učiniti ranjivijima i nježnijima, ali to samo znači da ćete biti strpljiviji, suosjećajniji i da ćete ljubav pružati svojim najbližima bezuvjetno.

Foto: Verdateo/Shutterstock