Kako ukrasiti posude za cvijeće

kako ukrasiti posude za cvijeće

Svaka prostorija izgleda bolje okružena biljkama. Biljke uljepšavaju dom i obogaćuju životni prostor. Ali posude u kojima naše biljke borave zaslužuju malo pažnje i stila. Bilo plastične, keramičke ili glinene i one doprinose živosti našeg okruženja. Ako vas zanima uzgoj biljaka, saznajte kako ukrasiti posude za cvijeće.

Keramičke i glinene posude se mogu kupiti u raznim dizajnima, bojama i stilovima. No što učiniti ako su sve posude jednolične? Postoji nekoliko jednostavnih načina na koje ih sami možete ukrasiti. Slijede upute kako ukrasiti terakota i glinene posude za cvijeće.

Najlakši i najčišći način je ručno ukrašavanje vodootpornim markerima. Nacrtajte cvjetove, listove, srca, razne geometrijske likove… Ukoliko niste umjetnički nastrojeni, na internetu možete naći mnoštvo raznih dizajna koje možete ispisati na samoljepljivi ili obični papir te zalijepiti na posudice.

Kako ukrasiti posude za cvijeće?

Tu dolazimo do decoupage tehnike koja je najbolja za takve pothvate. Osim ukrašavanja papirom (možete iskoristiti i ukrasni papir koji vam je ostao od otvaranja božićnih i rođendanskih poklona) možete se poslužiti i tkaninom. Vjerojatno imate staru odjeću koju možete iskoristiti kako biste udahnuli život jednoličnim teglicama.

Drugi jednostavan način je uz pomoć boje i pijeska. Sve što vam treba je kist, pijesak (građevinski, ne morski), boja (moguće da će pijesak biti vlažan tako da je najbolje da je boja na vodenoj bazi) te daščice. Dobro očistite posude od prljavštine i prašine te ih postavite na novinski papir koji će zaštititi okolnu površinu.

U posudi pomiješajte boju s nekoliko žlica pijeska. Običnim kistom nanesite boju; prvo ravnomjernim pokretima kako biste prekrili svu površinu, a zatim tapkajući kako biste ravnomjernije nanijeli pijesak.

Nakon prvog sušenja primijetit ćete kako boja nije ravnomjerno nanesena na sve dijelove posude, no ne očajavajte, sve će se to izjednačiti drugim namazom. Postavite daščice na novinski papir te na njih postavite posudice da se osuše i kako se ne bi zalijepile za papir.

Ovaj način je toliko jednostavan da možete svake godine mijenjati boju vašim posudicama kako bi se bolje uklopile u životni prostor. Svaki balkon i terasa će ljepše izgledati ako ih krase biljke s raznim cvjetovima u posebnim posudama za cvijeće.

Autor: J.P.D., Foto: Brykaylo Yuriy/Shutterstock