Kako naoštriti škare za vrt

kako naoštriti škare za vrt

Škare za vrt s vremenom se slijepe od smole i biljnih sokova. Kako naoštriti škare kada otupe? Postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da posao u vrtu odradite za kratko vrijeme i bez puno problema. Jedan od njih podrazumijeva korištenje petroleja.

Kako se mogu naoštriti škare za vrt? Potrebno je pronaći papirnati ručnik te ako nemate nabaviti petrolej, uz pomoć kojeg ćete lakše očistiti oštrice na škarama. Na osovinu vijka koji pomaže održati oštrice kapne se nekoliko kapi ulja.

Da bi čišćenje škara bilo lakše i brže, matica vijka se zategne i utrlja se malo strojnog ulja duž oštrice. Poznato je kako oštrice s vremenom otupe i to ne samo na škarama, nego i na drugim pomagalima. Kako bi ih mogli naoštriti za oštrenje ne treba koristiti rašpu, nego brus koji se isto tako koristi za oštrenje kuhinjskih noževa.

Oštre se samo one oštrice koje su već jednom bile naoštrene. Savjetuje se oštrenje pod istim kutom gdje je oštrica već bila naoštrena, a sve kako bi alat i dalje mogao rezati bez problema.

Ako niste sigurni jeste li uspjeli naoštriti cijelu oštricu, to ćete moći provjeriti tako što ćete duž oštrice prijeći markerom crne boje. Oštricu treba pažljivo oštriti sve dok se ne ukloni i posljednji trag markera.

Ukoliko niste sigurni da ćete moći oštricom prelaziti preko ubrusa, škare možete zategnuti u škripac i onda brusom prijeći preko oštrice.

Treba biti oprezan jer se tijekom oštrenja mogu oštetiti škare koje sigurni niste malo platili. Za sve koji nisu sigurni da će oštrenje moći odraditi na pravi način, najbolje je ovakav posao prepustiti profesionalcima. Svi ostali mogu pokušati sami.

Pritom ne treba zaboraviti na naočale i zaštitne rukavice budući da možete biti izloženi letećim krhotinama i oštrim rubovima. Oprez je uvijek na prvom mjestu i nikada se ne treba žuriti. Posao se uvijek stigne napraviti.

Kao i svako drugo pomagalo koje se nalazi u vrtu i služi za uređenje okućnice, tako i škare treba redovito održavati. Savjetuje se svaki put nakon korištenja škara, oprati oštrice sapunom i toplom vodom te ih dobro obrisati i osušiti prije nego ih pospremite na sigurno mjesto.

Autor: S.Š., Foto: Colette/Shutterstock