Kako sačuvati podatke na računalu

kako sacuvati podatke

Upomoć! Upravo ste izbrisali važnu datoteku! Brzo djelujte želite li ju vratiti. To je nešto što se događa svima. Umjesto da datoteku odvučete u mapu, odvučete ju u koš za smeće.

Ako se služite Windowsima, odmah otvorite Koš za smeće, a ako primjenjujete OSX, otvorite Smeće. Datoteka bi se trebala nalaziti tamo.U OSX-u samo mišem primite izbrisanu datoteku i odvucite je na željeno mjesto, a u Windowsima desnim klikom miša označite zabunom izbrisanu datoteku te na padajućem izborniku odaberite opciju Vrati.

Iako ste već ispraznili smeće, datoteka je vjerojatno još uvijek na vašem tvrdom disku. Odmah prestanite koristiti računalo. Svaka aktivnost mogla bi se zabilježiti preko zabunom izbrisane datoteke. Potražite savjet stručnjaka o programima za oporavak izgubljenih podataka, uz pomoć kojih biste mogli vratiti datoteku.

5 načina na koje možete spremati podatke

Ako vas zabrinjava mogućnost da ćete izgubiti dragocjene fotografije i dokumente, mnogo je načina kojima to možete spriječiti.

Kopiranje ili prženje podataka na DVD-R diskove, koji nisu skupi, dostupni su u većini supermarketa, a mogu pohraniti umjerenih 4,7 GB. DVD-RW diskovi za višestruko snimanje nešto su skuplji, ali se podaci na njih mogu snimati više stotina puta, zbog čega su vrlo fleksibilan medij.

Premještanje podataka na vanjski tvrdi disk. Odlučite se za disk koji je velik barem kao tvrdi disk vašeg računala, pa nikada nećete morati odlučivati koje podatke ostaviti, a koje ne. Jednostavno ih sve prekopirajte.Mišem povucite i ispustite datoteke koje želite kopirati ili to učinite uz pomoću posebnog softvera.

Za presnimavanje sigurnosnih kopija s tvrdog diska računala na vanjski tvrdi disk možete se poslužiti odgovarajućim softverom (više ili manje sofisticiranim) koji možete kupiti ili besplatno preuzeti s interneta. Pojedine aplikacije omogućit će vam da zakažete redovito, automatsko stvaranje sigurnosnih kopija iz odabranih datoteka ili će ažurirati samo podatke koji su se izmijenili nakon posljednjeg stvaranja sigurnosne kopije.

Na oblaku spremajte datoteke. Preko interneta prekopirajte odabrane datoteke (radi sigurnosti ih možete zaštititi šifrom) u sigurne podatkovne centre. Ako tako želite osigurati podatke, bit će vam potrebna internetska veza. Najčešće se takva usluga plaća, ali je ponekad besplatno nude pružatelji internetskih usluga. Iskoristite te centre za pohranu najvrednijih podataka.

Preuzmite s interneta besplatni program za stvaranje “društvene sigurnosne kopije”. uz pomoć tog programa moći ćete vlastite podatke pohraniti na računalu prijatelja ili člana obitelji, a on će svoje podatke pohraniti kod vas. Pritom se svi podaci zaštićuju šifrom.

Primjer takvog programa možete pronaći na mrežnoj stranici www.crashplan.com

Autor: S.G., Foto: Grynold/Shutterstock