Kako razumjeti što vam dijete želi reći

curica plaće
Curica plaće, Foto: Katrina Brown/Shutterstock

Koliko vam se puta dogodilo da dijete vrišti, urla, baca se po podu a vi naprosto ne možete prodrijeti do njega? Ma što pokušavali, suze su jedini odgovor na svako vaše pitanje. Situacija nije nerješiva, potrebno je samo malo volje i naravno želje. Ako ne znate kako rješiti ovakvu situaciju, pokušajte poslušati neki od poznatih kratkih savjeta:

  • Pokažite djetetu da ste spremni slušati i usmjerite svu pažnju na ono što dijete govori. Neka dijete osjeti da postoji netko tko se trudi poslušati ga. To će smanjiti stupanj frustracije kod djeteta.
  • Ohrabrujte dijete da se izražava punim rečenicama ako je moguće. Ponekad djeca( koja već znaju pravilno govoriti) često samo cvile, plaču, ili se izražavaju jednorječnim izrazima, jednostavno zato jer su tako navikli.
  • Pripremite djetetu različite mogućnosti kako bi se moglo izraziti znakovima, predmetima, crtežima, itd. Budite kreativni. Ponekad se ideje mogu iskazati na nekonvencionalne načine – npr. dijete može kreirati scenarij sa figuricama igračaka.
  • Svakako budite u stanju ponoviti djetetu ono što vam je dijete reklo. To je ključni dio procesa, jer je to za dijete potvrda da ste razumjeli njegov izričaj.

Foto: Katrina Brown/Shutterstock