Punjene morske školjke

dagnje na buzaru

Jeste li ljubitelj morskih plodova? Volite razne specijalitete koji u sebi imaju morske plodove? Ako je tako onda će vas sigurno oduševiti činjenica da postoje brojni recepti koji će vas oduševiti. Bez obzira radilo se o školjkama punjene mesom ili nekom drugom namirnicom, radi se o pravom užitku za vaše nepce.

Postoji nekoliko vrsta školjki, a najviše se ističe dagnja koju je moguće pronaći na Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru. Dagnje su školjke koje se često mogu pronaći na jelovnicima raznih restorana, ali isto tako i na menijima u brojnim kućanstvima.

Dagnja ima tijelo u obliku izduženog trokuta s jednim šiljatim krajem dok je drugi zaobljeniji. Dagnja ima nekoliko boja, ovisno o tome radi li se o vanjskoj ili unutarnjoj stranu. Vanjska je poznata po najčešće crnoj ali i tamnoplavoj boji dok je unutarnja okićena srebrnoplavom nijansom.

Veličina varira od 6 do 15 cm, a osim po boji prepoznatljive su po oštrim rubovima. Zahvaljujući tome što rastu u nakupinama, a što podsjeća na grozdove, nije ih teško skupiti. Mrijeste se dva puta godišnje, početkom jeseni i proljeća. Ova informacija je korisna za sve one koji žele biti sigurni da na tanjuru imaju svježe dagnje, osim onih koje se zamrzavaju.

Zbog brzine rasta već u prvoj godini dostižu prosječnu veličinu.

Punjene školjke su prava delikatesa, a ako trenutno niste raspoloženi za komplicirane specijalitete koje poslužuju u najpoznatijim restoranima i želite nešto sa čim ćete brzo moći iznenaditi ukućane, slijedi nekoliko redaka o zanimljivom i jednostavnom receptu.

Sastojci:

  • 500 g dagnji
  • 400 g krumpira
  • sol
  • papar
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • maslinovo ulje
  • peršin

Potrebno je prvo usitniti luk i narezati krumpir na male komadiće. U lonac s proključalom vodom u koju je dodano malo soli potrebno je staviti dagnje zajedno s krumpirom i lukom te ostaviti da se kuha dok se školjke ne otvore.

U posebnu zdjelu izvadi se meso iz dagnji, pomiješa s krumpirom koji ste prije toga usitnili te doda soli, peršina, maslinovog ulja i papra. Dobivena smjesa se potom stavi u školjke i servira. Dobar tek!

Foto: Vladimir Melnik/Shutterstock