Hrana bogata jodom

hrana bogata jodom

Većina kada pomisli na zdrave životne navike odmah se sjeti namirnica koje u sebi imaju veliku količinu vitamina, ali to ne znači da treba ignorirati neophodne minerale kao što je jod. Dobro je znati koja je hrana bogata jodom i s kojom ćete zaštititi svoje zdravlje i poboljšati kvalitetu života.

Zašto je jod važan? Istraživanja su pokazala kako je upravo on zaslužan za smanjenje masnoća te bolji rad štitnjače, s kojom ima problema sve veći broj ljudi. Jod je odličan i kod sprječavanja opadanja kose te uništavanja stanica raka. Jasno je kako se radi o važnom mineralu koji ne treba zanemariti.

Tijelo nije u mogućnosti sintetizirati jod i zbog toga je važno pronaći način kako ga svakodnevno unositi u organizam, što znači pronaći namirnice koje njime obiluju.

Koja je hrana bogata jodom? Ima ga najviše u hrani porijeklom iz mora, zatim u životinjskoj hrani i u biljnim namirnicama. Moguće ga je pronaći u mliječnim proizvodima kao i jajima.

Ovisno o tome što više volite jesti potrebno je sastaviti jelovnik na kojem će se nalaziti namirnice u kojima ima joda. Ako ste više ljubitelj hrane iz mora, vjerojatno ćete se orijentirati prema škampima, sardinama, lososu, jastogu, bakalaru, morskim algama i tuni.

Od biljnih izvora joda ima u bananama, grahu, brusnicama, krumpiru i malinama. Jod je isto tako prisutan u tikvicama, špinatu i peradi.

Kako znati da vam nedostaje joda? Postoje simptomi na temelju kojih se može odrediti ima li ga dovoljno u ljudskom organizmu, a to su otežano gutanje, depresija, lomljivi nokti, problemi s koncentracijom, hladne šake i umor.

S jodom isto tako treba biti oprezan i paziti na unos jer kod osoba koje imaju hipertireozu, radi se o stanju uzrokovanom prekomjernim lučenjem hormona štitnjače, on može biti štetan. Ako ga ima previše simptomi mogu biti proljev, glavobolja te promjene na koži u obliku osipa i akni.

Uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom, a to ovisi o vašem zdravstvenom stanju i što je najbolje za vaš organizam.

Dobro je što ga ima u raznim namirnicama koje bi trebale biti dio svakodnevne prehrane, a ne treba posebno naglašavati koliko ona mora biti raznovrsna i zastupljena potrebnim sastojcima za bolje zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock