Kako preživjeti ogovaranje

djevojka koju ogovaraju
Djevojka koju ogovaraju, Foto: auremar/Shutterstock

Nikada nije ugodno kada postanete svjesni kako vas vaša okolina i takozvani prijatelji ogovaraju. Ne znate što učiniti, a ne želite objaviti na sva zona kako ste svjesni činjenice da ste već neko vrijeme upravo vi predmetom ogovaranja. Bez obzira koliko godina imali, čovjek se nikada u potpunosti ne nauči nositi s tim, ali rješenje postoji.

Duševni mir je najbitniji, pa tako i kod srednjoškolaca čija je glavna preokupacija kako rješiti sve školske obaveze na vrijeme da bi se mogli opustiti i razmišljati o večernjem izlasku. Njihov unutrašnji mir često zna narušiti ogovaranje određenih ljudi.

Najgore od svega što se upravo ta skupina dosada izjašnjavala kao prijateljska, a ispalo je drugačije. Ne znate što činiti, kako postupiti. Možda najbolje rješenje je da izignorirate sve ono što govore i okrenete se prijateljima koji su uvijek bili uz vas.

Dobro je znati kako niti jedna tema ne traje dovijeka, pa tako ni vi nećete uvijek biti u centru pažnje. Uspijete li izignorirati ono što govore i okrenuti se važnijim stvarima, bura će se brzo stišati a vi ćete barem znati tko su vam bili pravi prijatelji.

Prema istraživanju provedenom u SAD-u na Sveučilištu California, došlo se do saznanja kako ogovaranje ima i svoje pozitivne strane. Upravo ono pomaže da otkrijemo tko je iskren prijatelj i da na vrijeme prepoznamo lašca. Pokrete tijela ne možete sakriti, a prema njima se da puno toga vidjeti.

Ogovaranje može imati još jednu pozitivnu stranu, a to je da učvršćava veze između pravih prijatelja. Tek u određenim situacijama naučite cijeniti iskrene prijetelje koji su uvijek uz vas. Najbolji način za preživjeti ogovaranje je potražiti oslonac među ljudima kojima vjerujete.

Ogovaranja u školi koliko mogu biti bezazlena tako mogu nanijeti i pravu štetu. Razmišljajte samo o tome kako se radi o periodu od 4 godine koje će završiti, a neke ljude više nećete vidjeti.

Autor. S.Š., Foto: auremar/Shutterstock