Liječenje gubitka glasa

gubitak glasa

Svaki poremećaj glasnica može utjecati na našu sposobnost da normalno govorimo. Privremeni gubitak glasa najčešće, zbog infekcije, uzrokuje laringitis – upala grkljana i glasnica u njemu. drugi razlog je pretjerana upotreba glasa. Tegobu obično ne prati bol i obično traje samo nekoliko dana. Dobro reagira na kućno liječenje.

Glas se izgubi kada se glasnice, vlaknaste vrpce tkiva u grkljanu koje vibriraju kad govorimo ne mogu normalno pomicati. Često je to posljedica virusne infekcije, primjerice prehlade. I duhanski dim i drugi iritansi mogu izazvati upalu grkljana.

Pjevači i ljudi iz drugih struka, primjerice nastavnici, koji se mnogo služe glasom, podložni su gubitku glasa zbog neprimjerene ili pretjerane uporabe. Trajan gubitak glasa ili promuklost mogu biti izazvani polipima (dobroćudnim izraslinama) na glasnicama ili, u rijetkim slučajevima, rakom.

Ako imate infekciju, ograničite aktivnost i liječite se kao kod prehlade ili grlobolje. Odmarajte glas, ali nemojte šaptati.

Pazite da sluznica grla bude vlažna – ovlažujte zrak ovlaživačem, loncem kipuće vode ili zdjelicama vode smještenim pokraj izvora topline.

Pijte mnogo tekućine, ali izbjegavajte kofein i alkohol, jer oni potiču gubljenje tekućine većom proizvodnjom mokraće. Ne pušite i ne udišite onečišćen zrak.

Za brzo olakšanje, udišite paru namirisanu s ukupno četiri do šest kapi antiseptičkih i protuupalnih ulja kao što su lavanda, sandalovina i kamilica.

Da bi ublažili upalu, grgljajte svaka dva sata po dvije kapi sandalova i limunova ulja u pola čaše tople vode.

Pripravite topao oblog s čajem od divizme, kadulje, majčine dušice ili miloduha. Stavite ga na vrat. Omotajte suh ručnik oko vrata kako biste zadržali toplinu. Stavite novi oblog kad se prethodni ohladi.

Grgljajte tri do šest puta na dan s nekoliko kapi tinkture mire, kadulje ili čajevca u pola čaše tople vode.

Svaka dva sata popijte šalicu čaja od crvene pupavice, divizme, mačje trave, podbjela i majčine dušice.

Ako gubitak glasa prati visoka vrućica i bol u grlu koji traju više od dva dana i promjene glasa traju dulje od tjedan dana, potražite liječničku pomoć.

Autor: S.G., Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock