Savjeti za čišćenje pećnice

čišćenje pećnice

Čišćenje pećnice mnogima je naporan posao, a kako se radi o kuhinjskom poslu koji je teško izbjeći, dobro je znati da postoje načini koji će vam olakšati posao uklanjanja prljavštine koja se nakupila nakon nekoliko korištenja. Važno je redovito održavati pećnicu.

Ispekli ste fini komad mesa i primijetili kako je došlo vrijeme da očistite pećnicu? To ne bi trebao biti problem ako se dobro pripremite. Prije čišćenje treba pronaći posuđe otporno na visoke temperature.

Kada ste pronašli odgovarajuće posuđe njega treba napuniti vodom i staviti u pećnicu koju ste namjestili na najvišu temperaturu. Pećnicu je potrebno ostaviti uključenom dva sata kako bi se uz pomoć pare otpustila nakupljena masnoća.

Pećnicu potom treba ostaviti da se ohladi te skinuti vrata. Kako bi što lakše uklonili vrata treba ih otvoriti do kraja kako bi mogli vidjeti pante. Na svakom se nalazi osigurač koji pomaže držati vrata na mjestu. Osigurače treba podići i čvrsto primiti vrata.

Vrata treba zatvoriti dok se ne osjeti otpor, a nakon toga se u potpunosti mogu ukloniti s pećnice. Potrebno ih je odložiti na sigurno mjesto, a nakon što ste ih namjestili na stari ručnik ili krpu, možete uz pomoć strugala za staklo ukloniti masnoću koja je ostala od pečenja. Na kraju pošpricajte jabučni ocat kako bi staklo ponovno zablistalo.

Prije nego krenete čistiti pećnicu na pod treba staviti novinski papir ili stari ručnik na koji će padati prljavština. Ruke je dobro zaštititi gumenim rukavicama kako bi zaštitili kožu od utjecaja raznih kemikalija.

Za sve one koji ne žele kupovati jaka sredstva nego se radije okušati u domaćim proizvodima, pećnica se može očistiti uz pomoć alkoholnog octa i sode bikarbone.

Pećnica se prvo treba ohladiti, a nakon toga ju možete navlažiti vodom te uz pomoć krpe utrljati deblji sloj sode u unutrašnjost pećnice, ali ne i na elemente za zagrijavanje. Pustite da prođu 4 sata kako ste stavili sodu, a zatim uz pomoć bočice s raspršivačem pošpricajte alkoholni ocat.

Smjesa se mora počet pjeniti, a bit će dovoljno nekoliko sati kako bi prodrla u prljavštinu. Prljavštinu koja se nakupila u pećnici bit će lakše ukloniti. Pomoći može plastična spužva za ribanje koja neće oštetiti površinu.Metalne rešetke možete staviti u mašinu za pranje posuđa. Uživajte u čistoj pećnici.

Provjerite naše savjete u videu!

Autor: S.Š., Foto: Jiri Hera/Shutterstock