Crni ekran na monitoru

crni ekran

Nekada se s računalima komuniciralo pomoću papira ili probušenih kartica. Kasnije su se pojavila računala sa zaslonima osjetljivim na dodir, videonaočalama i glasovnom kontrolom. Dio rada na računala su nažalost i problemi kao što je crni ekran, a koji se mogu riješiti uz pomoć nekoliko savjeta.

Bez obzira na pojavu najmodernije tehnologije u obliku zaslona osjetljivih na dodir još je uvijek puno onih koji se radije oslanjaju na miša, tipkovnicu i zaslon, uz čiju su pomoć odlučili komunicirati s računalom. Kako bi bilo što manje problema u radu, važno je da svako računalo dobije odgovarajuću njegu.

Je li vam se dogodilo da ste pokušali upaliti računalo, ali sve što ste dobili je crni ekran na monitoru? Bilo bi dobro prvo provjeriti radi li zaslon tako što ćete pogledati vidi li se blijedi odsjaj svjetlosti ili se ipak pojavio znak “no signal”.

Ako je zaslon ipak uključen postoji mogućnost da je računalo prešlo u stanje mirovanja kako bi uštedjelo energiju. Potrebno je pritisnuti tipku “Standby” ili “Pripravnost” te pritisnuti “Space” ili pomaknuti miša kako bi mogli pokrenuti računalo.

Ukoliko monitor i dalje ne pokazuje znakove života, bilo bi dobro pogurati kabel za napajanje te provjeriti postoji li veza s računalom. Treba provjeriti nasjedaju li DVI ili VGA kablovi u ležište. Iako većina ima vijke koji se mogu rukom zategnuti te uz pomoć kojih se provjerava povezanost, dobro je provjeriti nalaze li se na svom mjestu.

Potrebno je provjeriti jesu li ravne iglice na VGA utikaču. Bit će dovoljno da se kod ukapčanja ili iskapčanja savije samo jedna od njih, što bi moglo uzrokovati probleme u radu zaslona. Primijetite li da je jedna od iglica savijena, problem se može riješiti tako što ćete ih izravnati uz pomoć dugih čeljusti.

Nažalost nakon svih ovih pokušaja još niste uspjeli uključiti monitor? Možete ga pokušati priključiti na drugo računalo. Ako ga nakon toga uspijete upaliti, problem je vjerojatno u grafičkoj kartici računala.

Postoji mogućnost da je olabavila, a ukoliko je tako, ne postoji drugi način osim da ju zamijenite novom karticom. Pazite na računalo i redovito ga čistite uz pomoć dozvoljenog sredstva koje možete kupiti u svakom dućanu s računalima.

Autor: S.Š., Foto: ostill/Shutterstock