Kako slikati cvijeće

kako slikati cvijeće

Želite li znati kako slikati cvijeće i pritom imati najbolje fotografije na kojima će se moći primijetiti svaki detalj, slijedi nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći. Za dobru kvalitetu fotografija bit će vam potrebna jednooka refleksna kamera od 35 mm.

Da bi znali kako slikati cvijeće i dobiti najbolje fotografije, potrebno je upoznati se s tajnama vrhunskih fotografa. Fotografiranje za početnike ponekad može biti pravi izazov, ali isto tako i zanimljiva avantura prilikom koje ćete naučiti sve što je potrebno da bi radili odlične fotografije.

Fotografiranje cvijeća

Poznato je da se kukci i manji cvjetovi mogu fotografirati u krupnom planu tako da željeni objekt bude u prirodnoj veličini. Želite li slikati cvijeće u krupnom planu, možete upotrijebiti posebnu vrstu objektiva za krupni plan ili međuprsten koji se stavlja između tijela kamere i normalnog objektiva.

Međuprsten će pomoći povećati udaljenost između objektiva i filma, a može pružiti veće uvećanje, nego što to može učiniti objektiv za krupni plan.

Sjenilo objektiva treba upotrebljavati kad fotografirate dok ste vani uz jaku sunčevu svjetlost, dok će tronožac omogućiti bolju kompoziciju te će ujedno umiriti kameru. Upotrijebite li žičani okidač, kamera se neće tresti ni kad se stisne dugme okidača.

Žarište se potom usmjeri na dijelove objekta za koje želite da budu izoštreni, budući da je područje dubinske oštrine ograničeno dok se izoštravaju objekti na maloj udaljenosti.

Da bi se povećalo područje dubinske oštrine, upotrijebi se mali oslon zaslona, a ako postoji dovoljno svjetlosti, možete iskoristiti film spore ekspozicije.

Da bi slika omiljenog cvijeta ispala onako kako ste planirali, treba paziti na udaljenost od objekta. Mala udaljenost tako će previše istaknuti svako pomicanje biljke, a da snimka ne bi bila mutna, potrebno je slikati u vrijeme kad nema vjetra.

Zapuše li lagani povjetarac, možete zavezati cvijet za štap ili napraviti zaklon od vjetra uz pomoć kartonskih kutija.

Nalazi li se sunce iza objekta, listovi i latice će imati proziran efekt, dok će bočno osvjetljenje pružiti oštrije teksture. Ne zaboravite postaviti bijeli karton kako bi se svjetlo moglo odbiti prema dijelovima u sjeni.

Prije slikanja cvijeća uklonite sve objekte za koje ne želite da se vide, a nalaze se preblizu objekta koji želite uslikati.

Ako imate namjeru ubrati cvijeće kako bi ga mogli fotografirati u zatvorenom prostoru, potrebno je odabrati uobičajene vrste, kako se ne bi izgazila okolina ili uništilo samoniklo cvijeće. Fotografiranje prirode može pružiti lijepo i nezaboravno iskustvo.

Autor: S.Š., Foto: Syda Productions/Shutterstock