Kako osvježiti interijer?

lićenje zidova
Lićenje zidova, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Odvojili ste na stranu određenu sumu novca za renoviranje stana? Želite malo svežiti svoj interijer. To nije problem, dapače slijedi nekoliko savjeta i poslova koji bi vam mogli pomoći kod poslova koje trebate odraditi. Kako je tehnologija napredovala u današnje vreme, tako je napredovao i proces zamjene novog parketa. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, znajte da danas postoje parketi, odnosno dijelovi koji se lako uklapaju, već su lakirani i kojim nije potreban klasičan način lepljenja i lakiranja.

Promjenite izgrebani, dotrajali parket

U specijaliziranim trgovinama možete naći ovakav parket po vašoj meri, i postavljanje parketa će vam biti znatno lakše. Ukoliko se odlučite pak za klasičan način, podloga na koju se lijepi mora biti spremna i suha, da bi se mogao nanijeti na parket. Potom slijedi hoblovanje i lakiranje vašeg parketa. Ukoliko želite svetlije ili tamnije nijanse vašeg parketa to će ovisti od laka, kao i od drveta koje ste izabrali. Majstori preopručuju zbog karakteristika da se uzme hrastov parket jer je visoke kvalitete.

Keramika

Stručnjaci tvrde da kvalitetnoj keramici prethode dobro postavljene vodoinstalacije.Pod pretpostavkom da su vam vodoinstalacije u redu, zamjena ispucalih pločica predstavlja jedan od neizbježnih koraka prilikom renoviranja interijera. Naglasak se stavlja na kuhinju i kupapnicu, prostorije u kojima su pločice uglavnom zastupljene. Prije početka radova,angažirajte provjerenog i iskusnog majstora.

U dogovoru sa njim kupite pločice koje će osvježiti vašu prostoriju. Prije samog ljepljenja pločica,savetuje se da zid na koji se lijepe,bude ožbukan,kako bi lijepak dobro prionuo.U ovoj fazi renoviranja možete sebi dati ulogu dizajnera jer možete izabrati boju pločica ali i boju fuge.Fuga je razmak koji postoji između dvije pločice i ona se popunjava određenom masom koja se može pronaći u raznim bojama.

Soboslikarski poslovi

Ne toliko zahtjevan dio posla, ali svakako mu treba posvetiti pažnju. Krečenju prethodi gletanje zidova,kako bi se sanirale sve neravnine i popunile rupe na vašem zidu.Nakon gletanja prelazite na krečenje vašeg zida. Dva su načina za krecenje zidova: poludisperzija i akrilne boje. Ukoliko vam je dosadio bijeli zid, preporuča se farbanje istog u neke od nijansi svijetlih i tamnih boja.

Treba napomenuti da se boje dijele na tople i hladne. Kojom bojom ćete krečiti vaše zidove zavisi prije svega od onoga što ste zamislili, od savjeta profesionalca, pa sve do vizualnog izgleda prostorije. Potrebno je prvo analizirati karakteristike investitora i zaključiti u prisustvu kojih boja se najlagodnije oseća. Savjetuje se da prilikom odluke konzultirate i nekog od profesionalnih dizajnera, jer njihovi savjeti mogu pomoći u procesu donošenja odluke.

Boje imaju moć da vašu prostoriju vizualno povećaju odnosno smanje.Takođe,vodite računa o stupnju osvjetljenosti vaše prostorije. Iako su danas sve manje u upotrebi, možete se odlučiti i za upotrebu tapeta.

Autor: Slavko Pejović Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock