Kako odrediti kartu Europe

Karta Europe, Foto: Grillo/Wikimedia

Europa se smatra najstarijim kontinentom, a pored toga to je drugi najnaseljeniji kontinent na svijetu. Radi se o dijelu mase euroazijskih zemalja koji obuhvaćaju Aziju, Europu i Azijski poluotok.

Kao i mnogi drugi veliki otoci istočno i južno od Azije, veliki dio zemljišta koji ubrajamo pod Europu proteže se od Islanda do Nove Gvineje, od Atlantika do Pacifika i od Arktika do Indijskog oceana.

Već duže vrijeme postoji polemika oko toga kako da se na pravi način podijeli ova masa. Prema mišljenju nekih stručnjaka kao mjerilo oduvijek sr koristio Ural u Rusiji kao osnova prema kojoj se dijelio veliki dio teritorija.

Ta linija ide kroz Kaspijsko i Crno more kako bi se izbjeglo ostavljanje Tuske u pozadini. Činjenica je kako se ovdje zapravo radi o odvajanju kršćanske Europe od muslimanske, hinduističke i budističke Azije.

Nakon što je došlo do raspada Sovjetskog Saveza, stvorile su se mnoge manje države koje su ovu podjelu učinile još težom, odnosno kompliciranom. Mnogi koji žele biti uključeni u Europu to čine iz ekonomskih razloga.

No da se vratimo na početak priče, Europa je 6 kontinent po veličini koji obuhvaća čak 47 zemalja, a tu možemo ubrojiti i otoke. Dakle radi se zaista o prostoru velike površine koji obuhvaća toliko različitih nacija i običaja.

Naravno tu mislimo na raznovrsnu kulturu svake pojedine zemlje. U zadnje vrijeme priznata površina Europe obuhvaća teritorij preko 9.000.000 četvornih kilometara. To znači da obuhvaća 2% od površine Zemlje.

Kada bi gledali geografski Europa zapravo nije kontinent, ali je zato dio Euroazije koja uključuje Europu i naravno Aziju. Što se tiče granica njih uglavnom odvajaju brojne vodene površine, kao što je slučaj sa Afrikom. Od Europe nju odvaja Sredozemno more.

Autor: S.Š. Foto: Grillo/Wikimedia