Kako poboljšati pamćenje prirodnim putem

kako poboljšati pamćenje prirodnim putem

Pored prehrane boljem pamćenju će pomoći i druge metode. Ako ne želite imati problema s koncentracijom dobro je znati kako poboljšati pamćenje prirodnim putem. U pitanju su životne navike koje svatko od nas može primijeniti.

Svaki dan treba naučiti jednu pjesmu napamet jer je dokazano da je uz pomoć učenja moguće povećati sposobnost pamćenja. Ako ne volite poeziju i nikad vam nije bilo drago dok ste morali učiti pjesmice u školi, pomoći će i pamćenje poštanskih i telefonskih brojeva.

Više puta u životu ste se mogli uvjeriti zašto je važno spavati između 6 i 8 sati. Postoji još jedan razlog, a dovodi se u usku vezu s pojačanom mogućnošću pamćenja. Za vrijeme spavanja sjećanja se zadržavaju u mozgu te se kasnije omogućuje njihovo dozivanje.

Tako se studentima i svima koji se trenutno nalaze u procesu učenja i usvajanja novih informacija savjetuje odlazak na spavanje odmah nakon učenja jer će se tako pomoći mozgu da ojača tragove unutar sjećanja.

Prisutna je još jedna metoda pomoću koje će biti moguće jačanje kognitivnih sposobnosti, pa će tako biti sve manje problema s koncentracijom i pamćenjem ako se nauči crtati. Bilo da se radilo o crtanju ili usvajanju neke nove vještine, bit ćete iznenađeni koliko će se zahvaljujući novoj vještini poboljšati rad mozga.

Ako ste plesač naučite se kako rukovati računalom, a ako radite u uredu naučite kako plesati. Za koju se god aktivnost odlučili važno je da bude izazovna i nešto s čim se niste susreli puno puta u životu.

Postoji vježba koja će pomoći da održite sposobnost pamćenja na visokoj razini. Radi se o vježbi ponavljanja imena. Koliko se puta dogodilo da ste zaboravili ime osobe koju ste nedavno upoznali?

Želite li se osigurati da se takve stvari više neće događati, potrebno je ponavljati ime osobe koju ste tek upoznali isti dan i sljedeće jutro. Na trenutak zastanite pažljivo poslušajte ime koje ste čuli te ga kasnije izgovorite nekoliko puta naglas.

Vjerojatno je svima jasno zašto je važno znati kako prati zube. Koliko god bilo čudno, ali i ova radna navika isto tako ima veze s boljim funkcijama mozga. Zube je potrebno prati dva puta na dan jer bolest desni uzrokovana nepravilnom higijenom može dovesti do upalnih spojeva, koji će negativno djelovati na dijelove mozga povezane s pamćenjem.

Ako vas je zanimalo kako još možete poboljšati pamćenje prirodnim putem, to je moguće tako što ćete pokušati isprazniti um. Znanstvenici su uvjereni kako se čišćenje uma može postići meditacijom ili jogom.

Autor: S.Š., Foto: stefanolunardi/Shutterstock