Kako spasiti brak pred razvodom

kako spasiti brak pred razvodom

Statistike nam ne idu u korist i sve više brakova se raskida. Po statistici svaki treći brak završit će razvodom. No što nam to govori? Jesmo li odustali od ljubavi, netko nas je natjerao na brak ili je u braku zaista tako loše pa se svi brže bolje rastaju? Saznajte kako spasiti brak pred razvodom.

Najbolji savjeti za brak

Želite li znati kako izbjeći prekid veze, slijedi nekoliko korisnih informacija koje bi mogle spasiti ljubavnu vezu. Razlog sve većem broj rastava je upravo naša lijenost, sebičnost i brzopletost. Zaokupirani smo poslom i karijerom, djecom, obavezama, sobom i vlastitim potrebama da drugu osobu sve manje primjećujemo.

Ne vidimo da se partner trudi zaraditi novac da bi imali od čega živjeti nego vidimo da ga nikad nema kod kuće a i kada dođe kući umoran je. Ne vidimo da supruga radi po cijele dane i da trči na sve strane brinući se o kući i djeci nego vidimo samo da prigovara, da više nije onako sređena kao prije i da nikad nema volje za seksom.

I eto ideje, idemo se mi fino razvesti pa naći sebi nekoga tko će nas primjećivati i s kime će nam biti zabavno. No je li to zaista najbolje rješenje?

Više od 90 posto partnera ne razgovara ili ne razgovara kako treba. Želite li znati kako spasiti brak pred razvodom, vrlo važno je da znate komunicirati i bez optuživanja iznijeti jedno drugome svoje osjećaje i misli.

Vrlo često uopće ne razumijemo jedni druge nego svatko shvaća stvari na svoj način. Razgovarajte svakodnevno o danu koji je prošao, o nesuglasicama. Nikada ne optužujte nego iznosite činjenice i kako je to djelovalo na vas.

Mnogi parovi će na ovo reći kako nemaju novaca za odmor i kako je to luksuz, a nije li luksuz brakorazvodna parnica? Nije li luksuz plaćati odvjetnike? Razmislite koliko samo to košta i zapitajte se, nije li vaš odnos zaslužio odmor bez djece i roditelja? Romantičan odmor povezat će vas i vratiti vas u ono stanje u kojem ste bili prije svih problema i poteškoća.

Prije nego donesete konačnu odluku za razvod razmislite kako se vaš partner osjeća u braku. Koja je vaša strana krivnje i je li sve loše on prouzročio. Neke stvari morate preuzeti na sebe htjeli to priznati ili ne.

Ako ne izlazite barem par puta mjesečno udaljit ćete se, a vjerojatno i jeste kad razmišljate o razvodu. Sad krenite ispočetka i pozovite partnera/partnericu na spoj. Radite nešto skupa, zabavljajte se, uložite u vaš odnos. I nemojte tvrditi da to košta, jer ako se razvedete, morat ćete izlaziti kad tad ponovno, a to vas neće koštati.

Malo slobode i razdvojenosti potrebno je svima u zdravim vezama. Ukoliko gušite svog partnera ili on vas, nećete ništa postići osim još veće udaljenosti. Bavite se svatko svojim hobijem, poslom i imajte svoje društvo koje nije vezano uz partnera. Samo tako ćete moći zadržati svoju osobnost koja vas je privukla jedno drugome.

Uz samo malo truda, rada i volje svaki brak ima šansu za opstati. Samo moramo prestati biti toliko lijeni i zaokupirani sobom te prestati upirati prstom u drugoga kao da su svi drugi osim nas krivi za naše probleme. Saznajte koja su pravila sretne obitelji i pokušajte si život učiniti boljim i sretnijim.

Autor: J.S., Foto: Kzenon/Shutterstock