Meksička kuhinja – tacos, quesadilla, enchilada

burrito

Meksička kuhinja poznata je po raskošnim bojama, mirisima i okusima na jednom tanjuru. Ona vuče svoje podrijetlo još iz vremena Asteka, iako se tijekom vremena “modernizirala” pod utjecajem Europe i Sjeverne Amerike i postala popularna diljem svijeta.

Meksički su restorani, uz naravno, talijanske, najrasprostranjeniji, pa gotovo da i ne postoji grad na svijetu koji nema barem jedan restoran sa meksičkim specijalitetima.

Prehrana drevnih meksikanaca uglavnom se zasniva na jelima na bazi kukuruza, čili paprike i začinima koji se dodaju, poput graha ili rajčice. Europski osvajači su još dodali rižu, govedinu, svinjetinu, piletinu, vino, češnjak i luk, a današnji pojam meskičke kuhinje pravi je primjer popularne fuzijske kuhinje. Čuvena meksička salsa je nezaobilazni dodatak gotovo u svakom jelu. Začini su vrlo bitna stvar pri pripremanju svakog meksičkog jela, a najčešći je korijander.

U meksičkim selima i zaseocima danas postoje mnogo egzotičnija jela od onih koja se poslužuju u restoranima. To su naime, jela pripremljenima prema starim astečkim i majanskim recepturama čiji sastojci katkad uključuju poprilično neobične namirnice poput majmuna, iguane, čegrtuše ili pak jelena.

Pregled meksičkog menija ne može zaobići tortilju, osnovu pikantnih jela koja se koristi kao omotač za meso ili povrće. Ona se razvalja u oblik palačinke, zatim peče na vrućoj tavi, a obrok se “zamota” u nju. Meksička se prehrana, kao i u gotovo svim zemljama svijeta, razlikuje od regije do regije. Na sjeveru su karakteristična jela i proizvodi od mesa, na jugoistoku jela od piletine i povrća sa mnogo začina,  a okolica Veracruza je pak najsklonija morskoj hrani.

Iako je meksička kuhinja vrlo popularna i rasprostranjena, među najpoznatijim jelima podrazumijevamo tacose, quesadillu, enchiladu, no ne smijemo zaboraviti na mole poblano, chimichangu, salsu, tostadas, buritto, fajitu te empanadu.

No, uz pojam meksičke kuhinje ne vežemo samo hranu, već postoje i vrlo popularna pića poput tequille koja se proizvodi od agave, a postoji i mnogo vrsta piva i vina, likeri od kave, kukuruza i palme, punčevi i voćni fermentirani napici.

Foto: 3523studio/Shutterstock