Test za trudnoću – kućni test

Pozitivan test na trudnoću, Foto: Nejron Photo/Shutterstock

Gotovo svakoj ženi je barem jednom kasnila menstruacija i tada se zapitala “jesam li trudna”? To iskustvo neizvjesnost uopće nije ugodno, pa većina žena u ljekarni kupi kućni test za trudnoću, za početak. On će biti točniji i precizniji što je više dana prošlo od izostanka mjesečnice. Drugim riječima, što ranije ga radite, veće su šanse da će test biti lažan negativni.

Kućni test – test za trudnoću

Kada test za trudnoću radite kod kuće, važno je pridržavati se uputa na pakiranju. Na uputama piše koliko dugo štapić morate držati umočen u urin, ako je riječ o ovakvoj vrsti testa za trudnoću, naravno, no većina testova radi se tako da je vrh uronjen od 10 do 15 sekundi. Test se tada uglavnom stavi na ravnu površinu, što pak varira od proizvođača do proizvođača, no rezultati se mogu pročitati nakon 5 do 10 minuta.

Ovisno opet o vrsti testa, pojavit će se plus ili linija u testnom prozorčiću kao indikator pozitivnog rezultata testa za trudnoću. Ako vam se znak učini slabim ili jedva vidljivim, pričekajte nekoliko dana pa ponovite test jer ako ste ga obavljali oko datuma kada trebate dobiti mjesečnicu, slabiji pokazatelj može značiti da vam je razina hCG hormona nisk. U ovom slučaju se obavezno morate javiti ginekologu.

Idealno je ako uspijete uhvatiti srednji mlaz urina ujutro, s prvim mokrenjem. Ako vam više odgovara test raditi poslijepodne, suzdržiti se od mokrenja bar 4 sata. Testovi katkad griješe, ako primjerice nisu bili pravilno skladišteni ili im je rok trajanja prošao. Ako bolujete od nepravilnosti u radu bubrega, sastav mokraće vam se može promijeniti, a to pak može pokazati lažan rezultat.

Dok neke žene relativno uspiju prepoznati rane znakove trudnoće i bez testa, a neke će se obratiti ginekologu jer, kućni test nikako ne može zamijeniti ginekološki pregled na koji biste se svakako trebali naručiti u slučaju izostanka mjesečnice i sumnje na trudnoću. Kućni testovi za trudnoću točni su u 98% slučajeva.

Pogledajte filmić koji govori o ranim znakovima trudnoće:

Sigurne rezultate možete dobiti jedino kod ginekologa jer će vas on pregledati i primijetiti zadebljenje maternice, zatamnjenje sluznice vanjskog spolovila koje zbog navale krvi u to područje postaje tamnije te uočiti druge znakove trudnoće. Vjerojatno će vas poslati na analizu krvi gdje će povišena razina hormona trudnoće (hCG- humani korionski gonadotropin) pokazati jeste li trudni. Ovaj test potvrđuje ili negira trudnoću sa stopostotnom točnosti. I ulatrazvučni pregled vam također ginekolog može napraviti jer on već u 4. tjednu trudnoće može pokazati gestacijsku vrećicu u kojoj se nalazi plod.

Autor: I.H.

Kada napraviti test na trudnoću

Pitate se kada je najbolje napraviti test za trudnoću? Najbolje je pričekati i vidjeti hoće li mjesečnica izostati te potom napraviti test. Test možete kupiti u ljekarni i oni su siguran pokazatelj trudnoće. No, ako ipak ne možete dočekati vrijeme mjesečnice, postoje neke stvari koje bi se trebale uzeti u obzir prije nego se testirate.

Vrijeme u kojem se jajna stanica smješta u maternici nije isto kod svake žene. Zabluda je da se implantacija događa tjedan dana nakon začeća. Istraživanja pokazuju da se prvi znakovi hormona trudnoće javljaju od šest do dvanaest dana nakon ovulacije, a kod 84 posto trudnoća će se implantacija dogoditi između osmog i desetog dana nakon ovulacije.

Ako se testirate na trudnoću i test bude negativan, ne mora značiti da niste trudni, možda vam je samo kasnije bila ovulacija pa se proizvodnja hormona nije dogodila tada kada ste izračunali ili se dogodilo da je proces implantacije trajao nešto duže od uobičajenog.

Danas postoje različiti testovi na trudnoću s različitom osjetljivošću. Osjetljiviji testovi mogu otkriti trudnoću prije mjesečnice jer imaju sposobnost otkriti i manje razine hormona trudnoće. Test koji je jako osjetljiv na hormon trudnoće, može otkriti trudnoću već tjedan dana nakon ovulacije, ako se dogodila implantacija. Ali u praksi vrlo malo žena već tada može dobiti pozitivan rezultat, ali postotak je veći ako test radite deveti dan nakon ovulacije.

Iako osjetljivi testovi za trudnoću ranije otkrivaju jeste li trudni, oni imaju i svoju negativnu stranu. Oni će vam omogućiti ranije otkrivanje vašeg truda da zatrudnite i pravovremenu liječničku njegu, ali obzirom da 25 posto trudnoća nažalost završava pobačajem i to velik broj njih u ranom stadiju trudnoće, moglo bi se dogoditi da se prerano poveselite jer test može biti pozitivan, a vi ipak dobiti mjesečnicu jer vam se vrlo rano dogodio pobačaj. Stoga, ako pričekate ipak da dobijete menstruaciju, nećete ni znati da ste pobacili, što je ipak bolje jer se ženama teško nositi s takvim situacijama.

Autor: S.G.

Foto: Nejron Photo/Shutterstock