Ginekološki pregled je obaveza svake spolno aktivne žene

Djevojka na ginekološkom pregledu, Foto: Gergely Zsolnai/Shutterstock

Ginekološki pregled u godišnjem je kalendaru obaveza svake spolno aktivne žene. Preporuča se da mlade djevojke oko 16. godine života obave ginekološki pregled.

Ako ne obave tada, svakako bi trebale prije nego što stupe u spolne odnose. Na pregled kod ginekologa trebale bi otići i djevokje koje imaju 18 i više godina, a nikada nisu bile na pregledu, radi poremećenog i neredovitog menstrualnog ciklusa, zbog obilnih i bolnih mjesečnica ili njezina izostanka.

Mnogo mladih djevojaka sa majkama nema otvorenu komunikaciju ili im je neugodno o tome pričati, dok će stručna osoba na adekvatan način educirati mladu osobu prije no što uplovi u svijet spolnosti. Sa ginekologom slobodno pričajte otvoreno i bez straha, pitajte sve što vas zanima i budite sigurni da ćete dobiti najtočnije moguće odgovore na sve nedoumice.

Nakon razgovora ginekolog će vam pregledati vanjsko spolovilo i rodnice spekulumom. Budući da svaki ginekološki pregled uključuje i Papa test, ginekolog će vam uzeti bris, što može izazvati blago nelagodan osjećaj. Nakon toga slijedi pregled maternice i jajnika tako što ginekolog prst uvodi u  rodnicu, a drugom rukom pritiska donju trbušnu stijenku.

Kod djevica se još obavezno obavlja i rektalni pregled. Ultrazvučni se pregled može provesti preko trbušne stijenke i kroz rodnicu. On je neophodan prilikom prvog pregleda, a potrebnan je ako se žele odrediti hormonska zaštitna sredstva (pilule). Ginekološki pregled također uključuje i određivanja stupnja čistoće sekreta rodnice, čime se otkrivaju uzročnici upala i spolno prenosivih bolesti.

Samo se ovakav pregled može smatrati kompletnim ginekološkim pregledom. Posljedice odgađanja prvog posjeta ginekologu mogu biti razne, od neželjene trudnoće do spolnih bolesti. Stona, prvi posjet ne odgađajte, a na redovte godiđnje kontorole uredno otiđite kako ne bi bilo prekasno za eventualno otkrivanje neke bolest.

Iako mnoge žene ginekološki pregled doživljavaju nužnim zlom i vrlo neugodnim, godišnja kontrola ne bi smjela izostati.

Autor: I.H., Foto: Gergely Zsolnai/Shutterstock