Farmakopeja, kineski način liječenja

žena leži u krevetu
Žena leži u krevetu, Foto: David Castillo Dominici/Shutterstock

Tradicionalna kineska metoda liječenja jedna je do popularnijih metoda koja se primjenjuje u zadnje vrijeme. Farmakopeja je poznata po tome što strogo primjenjuje načela kineske medicine zato što prije nastoji na individualan način uskladiti pacijentovu energiju. Svoje metode bazira na lijekovima biljnog te mineralnog i životinjskog podrijetla. U Japanu je poznata kao kampo.

Lijekovi koji se baziraju na biljkama, grupiraju se prema podjeli koja ovisi o boji, prirodi, okusu, konfiguraciji i svojstvima. Tu se misli na same biljke pa se tako podjela koja uključuje prirodu oslanja na toplu, hladnu i neutralnu.

Podjela koja obuhvaća okus podrazumijeva kiseli, sladak, slan, papren i gorak okus, dok se konfiguracija odnosi na oblik, tekst i sadržaj, a svojstva na raspršivanje, čišćenje i raspršivanje. Lijekovi se propisuju na temelju dobi osobe koju treba liječiti.

Farmakopeju su mnogi opisali kao preventivnu medicinu koja se može primjeniti za jači imunitet i usporavanje procesa starenja. Korisna je u jednakim omjerima bilo kada se koristi u slučajevima gdje osoba pati od egcema, alergije, probavnih poremećaja te ponovljenih infekcija.

Potrebno je znati kako samo u iznimnim slučajevima ona nije stvorena za samoliječenje. Lijek je koristan i djeluje, ali samo u određenom trenutku i situaciji koju prvo određuje liječnik na temelju prikupljenih podataka koje ima o vama.

Nažalost dosada su bili zabilježeni incidenti koji su nastali zbog nedovoljne stručnosti, odnosno preuzimanja lijekova iz neprovjerenih izvora. Zbog mjere opreza preporuča se kupovina lijekova samo kod nabavljača koje je preporučio liječnik.

Ako se odlučite za ovakav način liječenja prvo dođete na pregled, a nakon što vas liječnik pregleda uspostavlja dijagnozu i propisuje formulu koja je kombinacija više biljaka koje djeluju na različitim razinama.

Nakon tretmana moguće je osjetiti određene nuspojave koje obično nestanu s vremenom. Osjetite li kojim slučajem da vam recimo probavne smetnje traju duže obratite se liječniku.

Autor: S.Š.  Foto: David Castillo Dominici/Shutterstock