Pranoterapija, alternativni način liječenja

žena na terapiji
Žena na terapiji, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Alternativna medicina sve je popularnija i kao takva ne prestaje nas iznenađivati neprekidnim promjenama na svom području. Jeste li čuli za učitelja Choa Kok Suia? Radi se o poznatom filipinskom iscjeljitelju i inženjeru koji je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća osmislio pranoterapiju kao još jedan alternativni način liječenja koji se temelji ayurvedskoj medicini.

Pranoterapija je liječenje na pomalo drugačiji način na temelju kojeg čovjeka i sva ostala živa bića te cijeli svemir pokreće vitalna energija poznatija kao prana. Otežano kolanje spomenute energije može izazvati određene bolesti.

Vitalna energija koja je potrebna za svakodnevno normalno funkcioniranje, hvata se uz pomoć aure koja je u sklopu pranoterapije dobila naziv suptilno tjelešce, kojih ima puno i gdje treba izdvojiti eterično, emocionalno i mentalno tijelo.

Cilj terapeuta koji radi sa svakim pacijentom, je uspostaviti usklađeno prolaženje prane u suptilnim tijelima zbog čega može doći do pozitivnog utjecaja na fizičke i psihičke poremećaje koji nastaju kao posljedica energetske neravnoteže.

Ravnoteža je zaista važna u životu, a pogotovo kao dio alternativne medicine koja jedno od svojih načela temelji upravo na ravnoteži i sukladnosti više elemenata.

Pacijent koji odluči započeti s pranoterapijom mora joj se posvetiti i mora vjerovati u uspješnost metode liječenja. On mora leći, ispružiti se i opustiti. Tijekom tretmana terapeut poziva vlastitu energiju tako što polaže ruke na razne dijelove vašeg tijela.

Ključ je u tome što sve radi tako da vas ne dodiruje. Njegov put prema vašem boljem osjećaju prvo započinje u otkrivanju mogućih poremećaja prane kao što je to slučaj s nedostacima ili viškovima.

Nakon što otkrije moguće poremećaje, slijedi postupak čišćenja u kojem se uklanjaju sve nečistoće. Slijedi ponovno raspoređivanje prane preko suptilnih tijela kada započinje proces dobivanja zdrave prane.

Potrebno je napomenuti kako terapeut tijekom seanse može koristiti zvukove, boje ili čak kristale. Sve navedeno može još samo više pojačati njegov rad u nastojanju da dođe do pozitivnog ishoda.

Autor: S.Š. Foto: Subbotina Anna/Shutterstock