Gljivične infekcije

gljivice infekcija

Probleme sa gljivičnim infekcijama je imala svaka žena barem jednom. Od svih gljivičnih infekcija, najčešća je Kandida koja može stvoriti dosta problema. No, ukoliko se zarazite nekom od gljivičnih infekcija, za svaku postoji lijek, a kako na što trebate pripaziti kako ne bi oboljeli od gljivičnih infekcija donosimo u nastavku.

U svakom ženskom tijelu živi gljivica Candida, a do njezine aktivacije dolazi svaki puta kada u spolnom organu  dođe do poremećaja kiselosti. Kada dođe do tog poremećaja javlajaju se simptomi poput svrbeži. Što prije primjetite simptome Candide, te se prije počnete liječiti i koristiti lijekove kao Canesten, prije ćete se i izliječiti, te liječenje neće biti komplicirano.

Prilikom sprečavanju nastanka gljivičnih infekcija, trebate pripaziti u izboru odjeće. Odjeća koju nosite ne bi smjela biti preuska, te vlažna i topla, jer takva odjeća pogoduje stvaranju gljivica. Isto tako bilo bi poželjno da donje rublje bude od prirodnih materijala, te da se nakon svakog pranja pegla kako bi se uništile sve bakterije.

Tjedan dana prije menstruacije konzumirajte probiotik , te izbjegavajte ugljikohidrate i šećer. Kako bi spriječili gljivične infekcije, jedite što više toplih juha, bijelog luka, te pijte što više jogurta i kefira.

Razvoj gljivica uvelike potiče preveliki unos šećera u organizam, pa ga smanjite, a posebice dva tjedna prije menstruacije izbacite slatko sa svog jelovnika.

Ukoliko vas zahvati gljivična infekcija, možete ju prepoznati po svrbežu na mjestu spolnog organa, te po bijelom iscjetku iz rodnice. Isto tako za vrijeme gljivičnih infekcija možete primjetitei i neugodan miris rodnice, koji je normalan za vrijeme gljivičnih infekcija.

Intimnu higijenu treba prakticirati redovito i pravilno, a najvažnije je da nikada prilikom pranja intimnog područja ne koristite vruću voda, te obavezno izbjegavajte pranje intimnog područja sapunima, posebice onima koji imaju miris.

Mirisni ulošci i tamponi nisu preporučljivi zbog zdravlja intimnog područja, no ukoliko ste navikli na njih, pokušajte ih barem ne koristiti za vrijeme gljivičnih infekcija, kako ne bi pospješili stvaranje gljivica, te usporili ozdravljenje. Od lijekova ne treba zaboraviti na canesten tablete, canesten kremu i njima slične medikamente koji će ubrzati liječenje.

Autor: A.Z., Foto: stefanolunardi/Shutterstock