Canesten tablete

canesten tablete za rodnicu

Svaka žena koja je barem jednom imala problema s infekcijama na spolovilu, svjesna je kako djeluju Canesten tablete i koliko su učinkovite. Spomenute tablete poznate su i kao vaginalete i svrstavaju se antimikrobne lijekove.

Infekcije rodnice

U tabletama se nalazi ljekoviti klotrimazol poznatiji kao derivat imidazola sa širokim spektrom djelovanja kada su u pitanje vaginalne gljivice povezane s infekcijama.

Gljivične infekcije podrazumijevaju upalu vagine, a možete ih prepoznati po jakom iscjetku, iritaciji vagine te jakom svrbežu. Infekcija može zahvatiti ne samo vaginu nego i vulvu.

Do infekcija može doći i zbog narušene ravnoteže mikroorganizama na sluznici spolnog organa.

Vaginalne gljivične infekcije mogu uzrokovati sljedeća stanja:

  • šećerna bolest
  • stres
  • menstruacija
  • trudnoća
  • korištenje donjeg rublja od umjetnih tkanina koje ne pružaju dovoljno prozračnosti
  • korištenje agresivnih sredstava za ispiranje rodnice i intimnu higijenu
Canesten tablete
Foto: Pixabay

Gljivične infekcije u trudnoći

U slučaju trudnoće, korištenje Canestena za prva tri mjeseca dopušteno je samo uz prethodnu konzultaciju liječnika.

Prilikom uporabe za prva tri mjeseca svaka žena mora biti oprezna. Trudnicama nije dopušteno korištenje aplikatora. Umjesto njih savjetuju se tablete za rodnicu.

Canesten tablete

Antimikrobni lijek mogu koristiti pacijentice u dobi od 12. godine i nadalje. Situacije koje će zahtijevati primjenu lijeka nastupaju ako se radi o vaginitisu koji nastaje zbog gljivice Candida. Pritom se mogu javiti simptomi poput bolova tijekom mokrenja, bijeli iscjedak i svrbež.

Lijek se isto tako može koristiti za liječenje infekcija uzrokovanih parazitom Trichomonas, a koje možete prepoznati po bolnom spolnom odnosu, zelenožućkastom iscjetku te upali vanjskog spolnog organa.

Kako bi bili sigurni da će određeni preparat dati odgovarajuće rezultate, potrebno je znati u kojim uvjetima smijete uzimati tablete, a kada to nije preporučljivo.

U slučaju bolova u donjem dijelu trbuha, mučnine, bolova u ramenu, neugodnog mirisa iz rodnice, bolova u leđima i krvarenja iz rodnice, treba se što prije obratiti liječniku.

Tablete Canesten se ne smiju uzimati za vrijeme mjesečnice jer postoji mogućnost da neće djelovati kako treba. Njih isto tako ne bi smjeli konzumirati ako ste osjetljivi na bilo koji sastojak u tableti kao što je klotrimazol. Mislite li da ste alergični, prije nego bilo što poduzmete trebate se savjetovati sa svojim liječnikom.

Bez obzira o kojem se lijeku radi, bio on dostupan i bez recepta, treba biti oprezan kako se još više ne bi narušilo zdravlje. Pritom se misli na kombiniranje Canestena s drugim tabletama.

Canesten povećava razinu takrolimusa u krvi

Dokazano je da uzimanje oralnog takrolimusa i tablete za rodnicu od 500 mg može uzrokovati povećanje količine takrolimusa u krvi. Zbog toga treba obavijestiti liječnika ako ste nedavno uzimali lijek koji ste dobili bez recepta.

Prilikom liječenja treba se pridržavati uputa kako bi lijek mogao djelovati. Tablete su namijenjene za vaginalnu primjenu tako što će se u večernjim satima u rodnicu gurnuti tabletu baš kao što je opisano u uputama. Postoji i krema, a informacije za canesten kremu i cijenu nalaze se u svakoj ljekarni.

Simptomi koji se javljaju zbog gljivične infekcije obično slabe već nakon tri do četiri dana kako ste počeli s liječenjem. U slučaju da se stanje pogorša i znakovi infekcije ne nestanu do kraja, potrebno je javiti se liječniku.

Autor: S.Š., Foto: 9nong/Shutterstock