Organizacija vremena – Kako bolje organizirati vrijeme?

organizacija-vremena
Foto: Pixabay

Kvalitetna organizacija vremena zvuči kao jednostavan zadatak, ali nerijetko se pretvori u vrlo kompliciranu pa čak ponekad i nemoguću misiju.

Roditelji se ponekad osjećaju vrlo neorganizirano i krivo ako ne iskorištavaju svaki slobodni trenutak sa svojom djecom. Teško se organizirati i obaviti sve poslove, a ujedno biti što više sa svojom djecom.

Težak je i odgovoran zadatak obaviti sve kućanske poslove poput pranja, kuhanja, pospremanja, kupovine, brige za djetetom… Žene su uglavnom na porodiljnom i imaju organizaciju kućanskih poslova i djece u svojim rukama.

Najčešće je najveći teret na ženama. Ponekad se možda osjećate bespomoćno i nagomilate obaveze i ne znate kako dalje, kako se organizirati da se sve stigne i sve obavi. Prvo dobro promotrite na što trošite svoje vrijeme pa ćete polako uvidjeti gdje najviše griješite kad je organizacija vremena u pitanju.

Nemojte se nikada opterećivati malim kućanskim poslovima, važnije je vam je briga o svom djetetu- kada morate birati. Posvetite pažnju svom djetetu, a nakon toga obavite što trebate; kuhanje, spremanje, itd.

Najčešći problem su upravo ti mali kućanski poslovi i nedovoljna organiziranost, a kao produkt toga javlja se velika napetost, netrpeljivost koja se može odraziti na vašem djetetu, a to je vrlo loše.

Vaše dijete je vaš centar svijeta i to nemojte zaboraviti. Niti jedan kućanski posao nije vrijedan zanemarivanja djeteta, nepomaganja kod učenja, igranja, itd. Kako bi se osjećale zadovoljne i ispunjene pokušajte se organizirati.

Nije potrebno da svaki dan čistite, a ako zbog djece morate prebrisati podove, učinite to. Potrebno vam je 15-ak minuta. Ukoliko je vašem djetetu potrebna vaša pomoć, pažnja i prisutnost i nemate vremena za skuhati ručak, iskoristite taj dan za ručak vani.

Pronađite neko ugodno mjesto gdje ćete okupiti svoju obitelj, gdje ćete se zabaviti i podružiti, a pritom nećete puno potrošiti. Ili jednostavno se najavite baki i djedu na ručak, oni će se tome vrlo radovati, a opet ćete ugodno provesti svoje popodne.

organizacija-vremena
Foto: Pixabay

Odgoj djece je vrlo zahtjevan i to je posao koji nije nimalo jednostavan, za neke je to veoma frustrirajuće i stresno, a to nije nimalo dobro za dijete. Odmaknite stres i frustracije od sebe, uživajte u trenucima, jer će tako brzo proći. Kako najveći problem stvaraju mali kućanski poslovi, pokušajte ih rasporediti i organizirati se što bolje. Zapamtite, ključ je dobra organizacija vremena!

Uvijek spremite stvari na svoje mjesto. Sve što je nepotrebno bacite. Radove svoje djece objesite na vidljivo mjesto. Perilicu upalite jednom dnevno, nemojte gomilati rublje. Kupaonica mora uvijek biti čista i uredna i to radite svaki dan. Morate imati prostor za poštu kako ne bi izgubili neke račune.

Sve što je nepotrebno i neiskoristivo bacite na pod. Nabavite kalendar u kojem ćete zapisivati važne događaje i obaveze. Nikada ne gomilajte više obaveza dnevno i tjedno. Svoju organizaciju podijelite s obitelji. Upornost i tolerancija će doprinijeti uspjehu organizacije. Nakon toga uživat ćete u onom što ste postigli.

Autor: M.Š., Foto: Pixabay