Je li teško biti majka

je li teško biti majka

Majka je nezamjenjiva, njezina ljubav je velika i bezuvjetna. Biti mama je istovremeno najljepši osjećaj, a i najteži. Imati vlastito dijete koje odgajate i vodite kroz svijet je veliki izazov i bogatstvo. Djeca donose mnogo sreće, a ponekad i mnoga truda i posla. Mnoge žene koje još nemaju djecu znaju se pitati je li teško biti majka.

Veza od rođenja

Od prvih početaka, nakon djetetovog rođenja majka i dijete se povezuju na poseban način i stvaraju neraskidivu vezu. Sami početak nije nimalo lagan. Bebe su vrlo zahtjevne i u prvim danima i mjesecima mama ima veliki zadatak, a to je brinuti se o njemu na što bolji način, naučiti ga da uhvati ritam spavanja, ublažiti mu grčeve, biti tu na svaki njegov plač.

Neka djeca nikako da uhvate ritam spavanja, pa majke noći i noći probdiju kraj svog djeteta, trudeći se da barem na koju minutu uhvate san. I u tim trenucima majka voli svoju bebu najviše na svijetu.

Iako je to velika obaveza, odricanje i žrtva, s druge strane je i najveća sreća, ljubav i milost. Majka brzo zaboravi na svu muku kada vidi osmijeh svoje bebe, kada legne kraj bebe i vidi kako spokojno spava, kako divno miriše… Svaka muka tada postaje sreća.

Dijete o kojem se tako brine to će znati cijeniti i pokušavat će majci svaki dan učiniti sretnijim. Također, neće vam zaboraviti poželjeti sretan Majčin dan i sjetit će svih vama bitnih datuma.

Majka i njezine uloge

Ponekad je teško uskladiti majčinsku ulogu, s ulogom žene i kućanice. Nemojte se opterećivati s kućanskim poslovima, ako ponekad nešto ne stignete napraviti, opustite se. Vašem djetetu ste potrebniji. Kućanski poslovi neće nikamo pobjeći, dok će vaše dijete tako brzo odrasti. Ako kraj sebe imate osobe koje su voljne pomoći vam, prihvatite pomoć.

Nemojte uvijek sve obaveze ostaviti na sebi. Uživajte u svakom danom sa svojim djetetom, igrajte se s njime, posvetite mu što više vremena i ljubavi. Djeca ovise o svojim majkama i njima je nekada dovoljan samo majčinski miris, to ih umiruje i pruža posebnu sigurnost.

Uživajte u svom majčinstvu. Ako vam se nekada čini da ne možete više, da ste toliko iscrpljeni i nemoćni, porazgovarajte s prijateljicama koje također imaju djecu. Neka podjele s vama svoja iskustva.

Bit će još puno dana kada ćete se osjećati grozno i kada ćete možda priželjkivati svoju nekadašnju bezbrižnost i dane kada niste imali nikakvih obaveza.

Ako vas obuzme taj osjećaj, sjetite se koliko ste zapravo tada bili prazni i koliko vam ova nova uloga zapravo pruža ispunjenost, ljubav i sreću koju do sada nikada niste osjetili. To može samo majčinska ljubav. Samo ona “pomiče granice” ljubavi i donosi toliko puno sreće.

Autor: M.Š., Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock