Čaj od gospine trave

gospina trava

Čaj od gospine trave jako je cijenjen u prirodnoj medicini i često se koristi kao ljekoviti kućni pripravak. Gospina trava još je poznata po imenu kantarion, a raste obično na livadama, u šumama i na obroncima.

Cvjeta u ljetnim mjesecima, a visina joj dostiže do čak pola metra. Cvjetovi su joj žute boje. Simbolično se poistovjećuje sa suncem zbog velike energije i moći koju ima kao lijek. Da bi bili sigurni da se radi o gospinoj travi, možete cvjetove zgnječiti i one bi tada trebale dati crveni sok.

Cijeni se kao prirodni antidepresiv, a i od velike je pomoći ženama kod ženskih tegoba. Upravo se radi ta dva stanja najčešće koristi.

Biljku u cvatu koristimo za pripremu čaja. Čaj je jako cijenjen kod svih bolesti živaca i živčanih smetnji, kod udaraca i bolova, ali i kod napetosti. Koristi se kod tjeskobe, depresije, nesanica. Ako imate problema s proljevom, posegnite za ovom ljekovitom biljkom.

Za liječenje depresije bitno je znati da ne daje tako brzo razltate, ali postepeno će vas izliječiti što će i trajati dugoročno. Tako se pokazala kao odlična jer njezinim korištenjem ne moramo posezati za kemijskim lijekovima koji imaju štetne nuspojave.

Čaj od gospine trave iznimno je koristan za liječenje ženskih tegoba i reguliranja menstruacije. On će uskladiti sve hormone u tijelu i dovesti ih u ravnotežu.

Preporučuje se i kod problema s kožom i tada možete stavljati na lice obloge od čaja gospine trave. Vrlo je dobra za tretiranje svih vrsta rana, kod uboda insekata i sunčanih opeklina. Njezinim korištenjem na prirodan načine ćete potaknuti obnovu kože.

Čaj ćete pripremiti na načina da u 2 dcl vruće vode umiješate jednu čajnu žličicu gospine trave. Ostavite da odstoji poklopljeno te nakon 10 minuta procijedite. Pijte uvijek svježe pripremljen čaj. Pije se tri puta na dan, a čestim korištenjem zamijetit ćete prva poboljšanja već nakon tjedan dana. Pijte ga od 3 do 6 mjeseci i ne prekidajte tretman kada osjetite poboljšanje.

Nisu zapaženi negativni učinci konzumiranja ove biljke, iako morate pripaziti ako je kombinirate s drugim lijekovima. Mogu smanjiti djelovanje kontracepcijskih pilula, a mogli bi i promijeniti djelovanje lijekova za liječenje nekih tumora i za liječenje HIV-a. Ako koristite takve lijekove, konzultirajte se s liječnikom. Isto tako, za vrijeme tretmana liječenja čajem od gospine trave, izbjegavajte sunce. Gospina trava povećat će osjetljivost kože na djelovanje sunčeve svjetlosti.

Autor: M.L., Foto: Peripiutus/Wikimedia