Sve ljepote Azurne obale

cannes-azurna-obala

Nica, Cannes, Monte Carlo, Monaco, St.Tropez, dalje ne treba nabrajati. Dovoljno je samo spomenuti Azurnu obalu i odmah nam se po glavi krenu motati romantične slike prekrasne obale i zanimljive prirode. Azurna obala poznata je još i pod nazivom rivijera čijim se glavnim gradom smatra Nica, prekrasni grad za koji da ne čujete strani jezik  bi pomislili da se nalazimo u nekom našem gradu na Jadranu.

Nica broji preko 400.000 stanovnika i smatra se mondenim ljetovalištem u koji pristižu turisti iz svih krajeva svijeta. Ako se odlučite posjetiti Nicu imajte na umu da je njihov javni prijevoz dobro organiziran gdje pored autobusa imate čak i tramvaje. Kad dođete u Nicu obavezno posjetite Chagallov i Mattiseov muzej.

Osim Nice u blizini se nalazi i Cannes inače poznat po filmskom festivalu te St. Tropez za koje bi stvarno bilo šteta da ih zaobiđete, pa makar došli na jedan dan samo da osjetite taj duh elitnog ljetovališta gdje možete za one koje to zanima, naletjeti i na poznate osobe iz svjetskog showbiza. Znači ako si ne možete priuštiti ljetovanje u tim mjestima možete navratiti na par sati, vjerujte dovoljno je da osjetite taj čar ljetovanja na rivijeri.

Rivijera je poznata i po prekrasnom pogledu koji se pruža duž cijele obale, a u kojem možete uživati dok se vozite cestom koja pomalo podsjeća na našu magistralu na potezu Makarske rivijere od Brela, pa nadalje. Turiste u ovaj dio Europe privlače brojni festivali, koncerti, sajmovi i mnoge druge manifestacije.

Cannes, je prije svega poznat zbog filmskog festivala, no naravno da u njemu ima i drugih sadržaja. Ako niste znali Cannes se smatra da je odmah iza Pariza po poslovnom turizmu. Cannes se razvio od malog ribarskog gradića do jednog od napoznatijih ljetovališta na svijetu.

Treba napomenuti da svoju dugogodišnju tradiciju ribarenja čuva i danas. Kad dođete u Cannes obavezno posjetite “Musée de la Mer” ili Pomorski muzej koji je zapravo tvrđava smještena na otoku  Île Ste-Marguerite i nalazi se 15 minuta vožnje brodom od Cannesa te šetalište slavnih.

St. Tropez je nekad bilo malo ribarsko mjesto da bi slavna glumica Brigitte Bardot pronijela njegovo ime po cijelom svijetu. Danas je ono utočište slavnih osoba. Ne treba zanemariti ni Grasse kao mjesto od kuda dolaze najfiniji francuski parfemi. Dobro je znati da sva ova mjesta možete obići brodom što isto tako može biti zanimljivo iskustvo, osim Grassa koji se nalazi u unutrašnjosti.

Isto tako se savjetuje oprez kod rezerviranja smještaja, ako niste dubokog đepa tada se preporuča smještaj u nekim manjim mjestima koji su blizu glavnih turističkih odredišta, jer ako baš hoćete biti u samoj Nici, Cannesu, a ne želite puno izdvojiti tada jedino dolazi u obzir jeftin smještaj koji bi vas itekako mogao neugodno iznenaditi.

Autor: S.Š. Foto: Arthur R/Shutterstock