Boja za kosu – kako ju odabrati

boja kose
Kako odabrati boju kose, Foto: Trifonov Igor/Shutterstock

Kako biste ostvarili najbolju boju kose, ona bi u prvom redu trebala odgovarati vašem tonu kože te kvaliteti i dužini kose. Odabrati najbolju nijansu boje nije nimalo lak zadatak, stoga vam u nastavku donosimo najbolje savjete kako ćete odabrati onu najbolju.

Ponekad nam je teško odlučiti želimo li plavu, smeđu, crvenu ili crnu boju kose, a nakon toga tek slijedi muka. Potrebno je odabrati pravi odabir nijanse. Saznali smo nekoliko trikova pomoću kojih ćete uvijek moći odabrati pravilnu nijansu. Ne zaboravite da se ovaj izbor tiče i pramenova, odnosno želite li svojoj tankoj i slaboj kosi podariti dojam punoće, umjesto bojanja kose, odaberite neke od popularnih pramenova. Tako ćete postići prirodan izgled koji je i lako održavati.

Odabir podtona kože

Prije nego što odaberete boju, odredite vaš podton kože. Najlakši način kako da to učinite je da dobro pogledate vene s unutarnje strane zapešća. Ako su one plave i ljubičaste, vaš podton kože je hladan, a ako su zelene, riječ je toplom podtonu kože.

Podton kože vrlo lako možete odrediti i prema očima. Ako u šarenici imate zlatne niti, vaš podton kože je topao, a ako imate puno plavih i zelenih nijansi, on je hladan.

Postoji mogućnost da imate i neutralan podton kože, a to znači da ste u manjini i da vam pristaju svi tonovi boja. Ako ne možete odlučiti kojem podtonu pripadate, vjerojatno imate neutralan podton kože.

Plava kosa – hladni tonovi

Sivo-plava boja kose odlično će pristajati svima koji imaju svijetlu put. Birajte boju pijeska, platinastu, srebrnu, boju šampanjca, pepeljastu i bež nijansu. Osim toga, hladni tonovi pramenova na toploj boji plave kose neutralizirat će žutu boju kože. Hladni tonovi pristajat će osoba s plavim i sivim očima.

Plava kosa – topli tonovi

Ako imate svijetlu put i hladni podton, topli tonovi će dati svježinu vašoj kosi. Oni maslinaste boje kože neka biraju zlatne i karamel tonove. Isto vrijedi i za one koji imaju tamnije i dublje tonove kože.

Smeđa kosa – tople nijanse

Tople smeđe nijanse kao što su boja karamele, meda ili zlatno smeđa, najbolje će pristajati osoba koje imaju srednji podton, odnosno niti pretamni niti previše svijetao. Birajte nijansu boje koja je suprotna od vašeg podtona.

Smeđa kosa – hladne nijanse

Smeđa boja hladnih nijansi odlično će pristajati osobama koje imaju topli podton jer će vam pomoći da vam koža izgleda ljepše. Hladne nijanse kao što su smeđa mocha boja kod osoba koje imaju tamniju boju kože i dublje tonove, može biti odličan izbor.

Crvena boja kose

Ako imate svijetlu put i hladni podton najbolje će vam odgovarati tople nijanse zlatne i crvene. Hladne nijanse kao što su bordo i jaka crvena boja, odgovarat će onima toplog i ružičastog podtona.

Crna boja kose

Hladne nijanse crne boje istaknut će tople podtonove. Hladna nijansa crne kao što je plavo-crna ili espresso crna, podarit će tenu porculansku put. Ako imate svijetlu put i hladni podton izbjegavajte crnu boju jer biste tako mogli dobiti sivkastu boju kože i ispijeni izgled. Uz to, bit će vam potrebno puno više šminke kako biste postigli bolji izgled lica. Toplije nijanse crne boje kao što su boja tamne kave, mocha i smeđe-crna boja dobro će pristajati onima s tamnom bojom kože i dubokim podtonovima. Preporučuje se kod onih svijetle puti te hladnog podtona jer će vam tako podariti malo topline.

Nijansu boje kose najbolje ćete odabrati tako da se vodite time da odaberete boju kose suprotnu od boje podtona. Ako imate hladniji podton, birajte toplu i svjetlu boju, a ako je vaš podton topliji, žutilo biste lako mogli neutralizirati s hladnijom bojom kose.

Autor: M.L., Foto: Trifonov Igor/Shutterstock