Baloner za muškarce

muški baloner
Muški baloner, Foto: SMA Studio/Shutterstock

Markantan muškarac iz 50ih i 60ih. Vani lije kiša, on ima šešir i bež baloner, barem pretpostavljate da je bež jer je scena crno bijela, oprašta se od svoje drage dok mu se kiša slijeva niz obod šešira i brzim uvježbanim pokretom podiže kragnu na baloneru. Koliko dramatičnosti.

No baloner nije stvoren kako bi pridodao dramu izvedbi filmskih glumaca i dobro izgledao na platnu, niti kako bi uveseljavao one koji prate modu. On je nastao iz čiste nužnosti. Engleski naziv balonera sugerira nam njegovo podrijetlo. Treanch coat znači zapravo kaput za rovove.

Vojnici koji su se vrijeme Prvog svjetskog rata skrivali u rovovima trpjeli su svakojake vremenske uvjete od kojih često i kišu i morali su se ogrtati nepromočivim kabanicama. No tada je odjednom napravljen izdržljiv, estetski privlačan kaput od nepromočive tkanine sa mnoštvom džepova. Rođen je baloner iako se još i danas vodi spor oko toga je li pravi začetnik ovog modela kaputa tvrtka Aquascutum ili pak proslavljeni Burrbery koji je na njemu izgradio svoj uspjeh.

Po završetku rata ovaj privlačan kaput odjednom se uvukao i u svakodnevnu odjeću i objeručke su ga prihvatili radnici, a zatim se sa nešto ženstvenijim i nježnijim modelima, ali zapravo vrlo malo modificiran, preselio i u ženske ormare.

No muški baloner i danas je ostao kao epitom stila. Ne postoji nijedan drugi kaput koji će toliko laskati tijelu. Iako ste slobodni odabrati i neku jarkiju boju pobrinite se se da prvo u ormaru imate najklasičniji model. Preferiramo bež boju ali možete odabrati i sivu ili crnu. Ako ga odlučite ne vezati svežite pojas u čvor na leđima kako ga ne biste izgubili putem.

Neka kupnja balonera bude pametna investicija jer jednom kada ga odjenete nećete požaliti. Kupite jedan visokokvalitetan dizajnerski model koji će vas garantirano spasiti iz mnogih modnih nedoumica. On je nevjerojatno svestran i jednako dobro će se uklopiti i na odijelo i na traperice i na ležernije kombinacije. Mudro odaberite i dobit ćete novog najboljeg prijatelja za jesen, pa baš kao Gable podignite ovratnik i dramatično odšećite u neku novu avanturu.

 Autor: L.K. Foto: SMA Studio/Shutterstock