Tople i hladne boje odjeće

tople i hladne boje
Tople i hladne boje, Foto: Africa Studio7Shutterstock

Odjeću uglavnom biramo prema godišnjim dobima, prigodama ili jednostavno svom raspoloženju. Bez obzira na ovo, potpuno smo sigurni da nam tople i hladne boje pristaju podjednako. No, kako ih izabrati, i kome kakve više odgovaraju? Pročitate li članak, saznat ćete kako na najlakši način odabrati idealnu boju odjeće za sebe.

Tople boje su karakteristične za proljetne, odnosno ljetne dane. Podižu raspoloženje i čine nas znatno opuštenijima. Kako se osnovna podjela boja sastoji od toplih i hladnih, tako i mi dijelimo svoju odjeću. Svatko od nas voli drugačiji boju pa zbog tog razloga nosimo i različite outfite.

U tople boje ubrajamo crvenu, narančastu i žutu, te sve njihove nijanse. Pravi su trend ove sezone, zanimljive su i daju se kombinirati sa svim odjevnim kombinacijama. Većina ljudi odmah dobije više energije obuče li odjeću ovih boja. Privlače poglede pa nije za one koji ne vole biti u središtu pozornosti. Ovog ljeta žuta je bila apsolutni hit. Nosile su se žute haljine i suknje, najčešće u kombinaciji sa jednobojnim, neutralnim majicama (bijelim, crnim) i šarenim modnim dodacima. Pastelne boje svakom stylingu daju dašak vedrine.

Hladne boje, za razliku od toplih, nisu toliko vedre. Njihov je utjecaj slabiji pa ukoliko ih odaberete za svoj outfit, neće vas primjećivati. Barem ne u istoj mjeri kao da ste obukli crvenu ili ružičastu. Tamije boje nose se u svečanim prigodama, vjenčanjima ili romantičnim izlascima. One ne podižu našu energiju, već upravo suprotno. Djeluju izrazito smirujuće na naše raspoloženje. Često čak znaju biti jedan od glavnim razloga nepotrebnog lošeg raspoloženja.

U ovu skupinu boja ubraja se plava, zelena i ljubičasta. Baš kao što i same ime kaže, nose se u hladnim danima, jesenjskim i zimskim odjevnim kombinacijama. Pristaju svijetloputim ženama, dok su tople boje primjerene i njima, ali i ženama tamnije puti.

Autor: D.Š.  Foto: Africa Studio7Shutterstock